Vormgever Richard Gesell aan de slag op zijn thuiswerkplek.
Volledig scherm
Vormgever Richard Gesell aan de slag op zijn thuiswerkplek. © Privéfoto

Zo maakt vormgever Richard de krant vanuit huis: ‘Communicatie is een uitdaging’

5 vragen aanVan hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. 
Vandaag vormgever Richard Gesell. ,,Communicatie is wel een uitdaging geworden.”

1. Wat doet een vormgever eigenlijk precies?

,,Zoals het woord al zegt; ik verzorg de vormgeving van de krant. Tijdens een avonddienst staat het meeste al gepland en is het een kwestie van de boel rechttrekken; de producties die binnenkomen in de gaten houden en ervoor zorgen dat de juiste foto's op de juiste plek komen te staan. Bij een dagdienst ben ik veel meer met het vormgeven zelf bezig. Ik overleg met eindredacteuren en verslaggevers wat voor beeld er bij een verhaal past.”

,,Voor de nieuwsverhalen werken we met vaste sjablonen, de verslaggevers weten hoe veel tekst ze moeten leveren. Dan ben ik soms ook probleemoplosser, als blijkt dat er bijvoorbeeld slechte foto's bij een verhaal zijn, of dat een verhaal meer of juist minder tekst nodig heeft. De voorpagina en pagina twee en drie maken we zelf op, net als de voorpagina's van de regiokaternen. De Z-pagina's in het weekend zijn het leukst om te doen, dan heb je als vormgever veel meer vrijheid.

2. Hoe bevalt het thuiswerken?

,,Het bevalt me wel prima. Ik probeer alle routines zoveel mogelijk vast te houden, maar dat kost me eigenlijk weinig moeite. Voor mijn gevoel levert het me zelfs minder stress op.”

3. Wat gaat er lastiger nu je niet op de redactie zit?

,,De communicatie is wel een uitdaging geworden, dat merkte ik vooral in de eerste week. Normaal doe je even snel een overlegje, kijk je even op de planning die op de redactie hangt. En als je een vraag hebt, loop je gewoon naar het bureau van een collega. Of je roept even wat over de redactie, dat was wel wat handiger. Nu zit iedereen op een eilandje. We hebben natuurlijk wel overleggen via Google Hangout en er is een appgroep - maar het was vooral in het begin wel even een uitdaging om die puur zakelijk te houden, haha."

,,Verder was het vooral een kwestie van wennen. Op de redactie werk ik normaal met twee grote schermen, thuis heb ik één grote monitor en een klein laptopschermpje. En normaal maak ik ook veel printjes, om te checken hoe een pagina eruit komt te zien. Dat is op papier toch altijd anders dan op een computerscherm. Dat kan nu ook niet. Maar ik kom er steeds beter in, hoor.”

4. Ben je niet bang voor een overkill aan coronanieuws op de voorpagina's?

De voorpagina van BN DeStem van maandag 6 april.
Volledig scherm
De voorpagina van BN DeStem van maandag 6 april. © BN DeStem

,,Ik heb als vormgever sowieso niet de keuze om te zeggen; we doen een keer iets anders op de voorpagina. Dat is aan de redactie. Mijn werk wordt bepaald door het nieuws. Het is gewoon het grootste dat er nu speelt, en je merkt ook dat dat de lezer wel interesseert.”

,,Of het nu nieuws is over hoe het in Engeland met Boris Johnson gaat, of een verhaal over of mensen in onze regio wel genoeg afstand houden in het weekend. Ik moet zeggen dat ik na een lange dag werken ook wel eens de praatprogramma's met allerlei meningen even oversla, maar het is natuurlijk wel logisch dat het er zoveel over gaat.”

5. Op welke pagina die je de laatste weken hebt vormgegeven ben je het meest trots?

Pagina uit de Z van 4 april, vormgegeven door Richard Gesell.
Volledig scherm
Pagina uit de Z van 4 april, vormgegeven door Richard Gesell. © BN DeStem

,,Als vormgever vond ik de pagina in de Z van vorige week over de topmissen heel leuk om te maken. En de voorpagina van 6 april, met de drie foto's van plekken waar het stil was, vond ik ook een mooie. Regionaal vond ik bijvoorbeeld de voorkant - ‘de één’ -  van het Roosendaalse katern op 7 april ook sterk, over het afgelasten van evenementen.”

,,Dat is uiteindelijk ook onze grootste kracht, dat wij kunnen vertellen hoe het híer gaat. Ik vind sowieso dat we nog steeds een goede, regionale krant maken, ondanks dat we het door de maatregelen nu ook met minder pagina's moeten doen.”

De 'Roosendaal 1' van dinsdag 7 april.
Volledig scherm
De 'Roosendaal 1' van dinsdag 7 april. © BN DeStem