Wie maakt toch al die foto's voor de krant?
achter de schermenDe azc-rellen in Steenbergen, foto’s van het zieke meisje Ana Elena dat een stamceldonor zocht en alles wat daartussen zit; fotograaf Marcel Otterspeer (36) uit Zevenbergen trekt al zeven jaar heel West-Brabant door met zijn camera om foto’s te maken bij de verhalen in deze krant. ,,Het belangrijkste is de mensen, er moet ruimte zijn voor gezelligheid en een lolletje.”
Delen per e-mail
Foto’s maken van ongelukken, net nadat ze gebeurd zijn? Dat ziet de Zevenbergenaar niet zitten. ,,Wie ik vertel over mijn werk, denkt vaak dat ik ’s nachts stand-by moet staan voor het geval dat er iets gebeurt. Dat kan als fotograaf, maar ik doe dat uit principe niet. Het is een ethische kwestie."
Wie ik vertel over mijn werk, denkt vaak dat ik ’s nachts stand-by moet staan
,,Het ligt anders wanneer we een dorp of stad vastleggen nadat er iets ergs is gebeurd, maar daar komen geen gekreukte auto’s bij kijken. Dan gaat het over de emotie. Zo vertel je ook een beter verhaal. Zo waren er drie jonge mannen betrokken bij een ongeluk in Sint Willebrord. Het dorp wilde een herdenking houden, dus Rijkswaterstaat had de afslag afgezet zodat er veilig een herdenkingsmoment kon plaatsvinden."
,,Een foto waar rouwende mensen herkenbaar op staan, wilde ik niet maken. Zij zaten natuurlijk niet op mij te wachten op zo’n emotioneel moment. Onherkenbaar, van achteren en onscherp, heb ik ze op de foto gezet. Met in het midden de boom met knuffels en bloemen. Dat vind ik een betere manier om een verhaal te vertellen dan een foto van een kapotgereden auto.”
Emotie
Emoties legt hij dan ook graag vast. Het zijn juist de kleinere, menselijke verhalen waar Otterspeer van houdt. ,,Dat is het leuke van het vak. Het hoeft niet altijd groot nieuws te zijn, dingen waarover de landelijke media ook schrijven."
,,Ik ontmoet veel mensen en sluit vaak bij een interview aan. Dan blijf ik wat langer, dat vind ik erg belangrijk. Als je niet weet waar het over gaat en wie of wat er op de foto moeten, kun je niet het beste uit de foto halen. Ik zit graag bij een interview en luister naar de verhalen die verteld worden.”
Zaten ze wel op de krant te wachten?
Een van de opdrachten die hem het meest bij is gebleven, is die van Ana Elena, een meisje van toentertijd 17 maanden oud dat dringend een stamceldonor nodig had. ,,Ik kreeg de opdracht om een foto te maken van haar en haar familie in het ziekenhuis in Rotterdam.”
,,Ik vond het mooi iets te kunnen betekenen, maar ik vond het ook spannend. Zaten ze wel op de krant te wachten? Het was een situatie waar ik zorgvuldig mee moest omgaan. Uiteindelijk heb ik het intieme familiemoment kunnen vastleggen en nam de familie al mijn twijfels weg.”
Rel
Waar journalisten nog op kunnen gaan in de menigte, vallen de fotografen met hun camera’s en bijbehorende, grote lenzen nogal op. Dat zorgt niet altijd voor een warm ontvangst. Zoals bij de informatiebijeenkomst in Steenbergen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.
Op zulke plekken word je als pers niet hartelijk ontvangen
Er kwamen relschoppers van buiten de gemeente naar de bijeenkomst en het eindigde in een grimmig debat waarbij de burgemeester en voorstanders werden uitgejouwd. ,,Op zulke plekken word je als pers niet hartelijk ontvangen. De beelden in de sporthal herkennen we allemaal nog wel; boze, schreeuwende mensen. Alle aandacht ging naar het geschreeuw toe.”
,,Als fotograaf probeer je in het oog te houden wat er verder nog gebeurt, maar uiteindelijk gaat de aandacht toch voornamelijk naar zoiets. Net zoals wanneer er bij een voetbalwedstrijd gevochten wordt. Ik heb wel eens berichtjes op Facebook gehad van mensen die niet blij zijn dat ze in de krant komen met zoiets, maar dat is persvrijheid. Gelukkig gebeuren dat soort dingen zelden.”
‘Allround zijn’
Rellen bij een bijeenkomst, portretten bij gevoelige onderwerpen en alles wat daartussen zit. Als fotograaf kom je op allerlei plekken. ,,En dat is juist het leuke. Je moet heel allround zijn. Cultuur, sport, menselijke verhalen; je moet overal foto’s bij maken. Het belangrijkste is dat je het zelf gezellig maakt met de mensen die je spreekt. Ook van iets wat je hobby niet is, zoals een bijeenkomst van de lokale siervogelvereniging, moet je iets leuks maken. Er moet ruimte zijn voor gezelligheid en een lolletje.”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Coen schrijft álles over Roosendaal: ‘Ze horen gelijk dat ik uit Bergen op Zoom kom’
Peter de Brie doet verslag van de gemeente Woensdrecht: ‘Woensdrecht saai? Nee het is veel meer dan veldrijden en vliegtuigen’
Deze zomer was het eens géén komkommertijd: ‘Corona is altijd actueel’
Verslaggever Nico Schapendonk: ‘Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook’
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie: zo gaat ze te werk
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Hij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Oosterhout: ‘Ik ken het gebied goed’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
foto's Kattenharen in het toetsenbord en een hond op schoot: huisdieren als maatje tijdens het thuiswerken
WEST-BRABANT - De redactie van BN DeStem werkt alweer enkele weken volledig thuis. Collega's schrijven hun verhalen aan de keukentafel of achter een soms geïmproviseerd bureau op de zolderkamer. Vergaderen gebeurt via het beeldscherm en daar loopt regelmatig een dier door het beeld. Want thuiswerken heeft dan niet de hectiek van de redactievloer, helemaal alleen zijn veel collega's ook niet. Huisdieren bieden hen gezelschap. -
van de hoofdredactie Onze onmisbare schakels in de ochtend: ‘130 mensen blij maken in de ochtend, leuk toch!’
Zij werken als wij slapen. Zonder hen kunnen wij verhalen en foto's maken zoveel we willen, maar ziet u het resultaat niet terug aan uw ontbijttafel. Onze bezorgers zijn degenen die voor dag en dauw zorgen dat de krant bij u op de deurmat ploft. -
Achter het verhaal Journalist Henk den Ridder achterhaalt ‘man on the bike, on the dike’
Ineens vallen de puzzelstukjes op hun plaats. En achterhaalt BN DeStem-journalist Henk den Ridder uit Zevenbergen wie de fietser was die in september 1944 tussen Etten-Leur en Zevenbergen van een dijk dook om te ontkomen aan een confrontatie met een Amerikaans vliegtuig. Dit weekend stond Den Ridder voor het eerst oog in oog met de man achter het verhaal. -
5 vragen aan Verslaggever Mariëtte sprak West-Brabant achter glas: ‘Iedereen probeert de situatie positief in te zien’
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Mariëtte den Engelse, verslaggever Bergen op Zoom, die bovendien met de rubriek Achter Glas de stemming in geïsoleerd Brabant peilde. -
van de hoofdredactie Met een vast schema proberen wij afspraken aan te gaan met de lezer
Veel Nederlanders zijn gewoontedieren. We vinden het fijn om structuur te hebben in ons werkende leven en privé. Het huidige coronatijdperk waarin we zitten, maakt dat voor velen lastig. Het is improviseren, niet kunnen doen wat we gewend zijn te doen. Vaste afspraken die ineens niet meer door kunnen gaan.
-
Dit nieuws bleef journalist Jamaica Vink het meest bij van 2019
WEST-BRABANT - Onze verslaggevers lopen stad en dorp af om u het laatste nieuws te brengen. Hoe ervaren journalisten dat? Vandaag blikt Jamaica Vink terug op het nieuws van 2019 dat haar het meest is bijgebleven. -
achter de schermen Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Op een openbare plek krijgt misdaadverslaggever Hessel de Ree (59) een brief in zijn handen gedrukt. Afkomstig van Nicky S. (31), een van de hoofdverdachten in de gruwelmoord op de Belgische loodgieter Johan van der Heyden (56). ,,Je moet in dit vak niet bang aangelegd zijn.” -
van de hoofdredactie Positief kijken
Elke zaterdag ligt er in onze krant een mooie foto over twee pagina’s. Prachtige platen gemaakt door fotografen van Pix4Profs, het fotoburo waarvan wij een groot deel van onze foto’s betrekken.