Cobine van der Louw op haar thuiswerkplek
Volledig scherm
Cobine van der Louw op haar thuiswerkplek © Privéfoto

Waarom verslaggever Cobine juist nu zoveel mogelijk artikelen maakt die níet over corona gaan

5 vragen aanVan hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Cobine van der Louw, verslaggever voor de editie Oosterhout: ,,Ik kijk vooral naar wat we nog wél kunnen doen.”

1. Hoe bevalt het thuiswerken?

,,Een beetje fifty-fifty. Aan de ene kant mis ik de gezelligheid op de redactie, het sparren met collega's, even overleggen met Richard en Jos van de vormgeving... Aan de andere kant scheelt het me ook tien uur reistijd per week vanuit mijn woonplaats Waalwijk. Ik kan thuis wel lekker doorwerken. Ik ben best wel een ochtendmens, dus ik kan nu lekker om 08.00 uur beginnen. Dus ik mis het team, maar ik kan er de voordelen ook wel van inzien.”

2. Hoe volg je het nieuws in de regio tijdens de coronacrisis?

,,Nou, ik heb in de afgelopen jaren natuurlijk wel een netwerk opgebouwd, dus ik word veel gemaild, gebeld en geappt met tips. En veel nieuws komt ook gewoon bij de krant binnen, via de mailbakken bijvoorbeeld.”

,,Maar we vallen onder de cruciale beroepen, dus ik mag ook gewoon nog zelf op pad. Dat doe ik dan ook minimaal twee à drie keer in de week, dat hoort erbij. Dan ga ik bijvoorbeeld mijn boodschappen doen in Made en rijd ik op de terugweg even langs Terheijden om te kijken hoe het daar met het Traais Energie Collectief gaat. En wat ook werkt, is zelf gewoon eens bellen naar contacten om te vragen hoe het gaat. Soms komt daar helemaal niks uit, maar soms ook wel en dan heb je toch weer een verhaal.”

3. Wat is er lastiger geworden aan je werk?

,,Ik kijk eigenlijk juist vooral naar wat we nog wél kunnen doen. Laatst ben ik eens gaan wandelen langs de havens in Drimmelen, om te kijken hoe het er daar bij ligt. Wat ik nu ook veel doe; stockfoto's maken. Het gebeurt regelmatig dat we in de krant of online een foto nodig hebben van bijvoorbeeld een gemeentehuis of een ander bepaald gebouw, en dat er dan maar één foto van in het archief staat. Dan krijg je dus vaak hetzelfde plaatje, dat soms ook nog eens verouderd is. Dat archief kan ik nu dus mooi even updaten. Zo ben ik ook al bezig met het uitwerken van een idee voor een zomerserie, daar kom je normaal ook niet altijd aan toe. Ik ben m'n tijd dus wel wat anders aan het indelen, maar ik ben wel lekker aan het werk.”

4. Ben je soms niet bang dat er te veel corona in de krant staat?

,,Dat niet, want corona is nu erg belangrijk om over te schrijven en dat gebeurt ook door het team. Maar hoe bizar ook; ondertussen gaat ook het ‘gewone’ nieuws natuurlijk wel door en dat mag niet vergeten worden. Ik probeer daarom zelf wel zoveel mogelijk niet-coronaverhalen te maken. Of in ieder geval met een andere insteek dan je misschien zou verwachten, want bijna alles heeft nu wel een indirecte link met corona, natuurlijk.”

,,Zo maakte ik laatst een artikel over manegepaarden, die ziek kunnen worden omdat ze nu heel lang stil staan. Dat komt door de coronacrisis, maar dat laat ik dan één keer vallen, zo vroeg mogelijk in het artikel, zodat het niet alléén maar daarover gaat. En een paar weken terug had ik een artikel met de GGD over de vaccinaties tegen meningokokken die wel gewoon doorgaan, waarin op een toegankelijke manier wordt uitgelegd waarom dat belangrijk is. Dan doe je - vind ik - waar de krant voor bedoeld is, namelijk informatie geven.”

,,Daarnaast heb ik nu ook iets meer tijd voor de complexere onderwerpen. Normaal kom je er, tussen al het snelle nieuws, niet altijd aan toe om jaarverslagen eens goed door te lezen. Dat doe ik nu wel. Of een groot artikel waarin ik eens helemaal in de natuur-inclusieve landbouw duik om dat eens goed uit te leggen, dat soort dingen probeer ik nu wel op te zoeken.”

5. Je schrijft normaal ook eetrecensies voor de rubriek Over de Tong. Gaan we daarin nu recensies van afhaal- of bezorgmaaltijden lezen?

,,Nee, we hebben ervoor gekozen om die rubriek stil te leggen. Natuurlijk blijven we wel verhalen maken over de horeca en de situatie waarin zij nu zitten, maar we doen geen recht aan waar deze restaurants voor staan, als we ze zouden gaan beoordelen op plastic bakjes die je thuis zelf moet opwarmen. We willen de ambiance eerlijk kunnen beoordelen. En het zou ook niet goed voelen om ondernemers in deze tijd een cijfer op te plakken.”