Volledig scherm
© Compassionate Eye Foundation/Chr

Zonder airco in de file: vijf tips voor gevorderden om het hoofd koel te houden

Het is een schrikbeeld voor menig bestuurder. Met tropische hitte nietsvermoedend een file inrijden in een auto die geen airco heeft. 

Open ramen (linksvoor en rechtsachter om lekker door te luchten), de verkoelende handdoek over het zwarte stuurwiel en het onmisbare flesje water kent iedereen inmiddels wel zo'n beetje. Maar wat zijn de vijf beste minder bekende tips die kunnen voorkomen dat automobilisten in heethoofden veranderen?

1. Sluit een extra ventilator aan op de aanstekerplug van de wagen.  Ze zijn goedkoop en bij stilstaan in de file  is alle extra verkoeling mooi meegenomen. 

2.  Neem natte washandjes mee om in de file over de ventilatieroosters in de auto te leggen.  Die zorgen ervoor dat er meteen koelere lucht in de wagen geblazen wordt. 

3. Rust op tijd. Hitte is een behoorlijke aanslag op het lichaam en veel mensen krijgen na een poos problemen met de concentratie. Stop ieder uur op een geschikte plek, strek de benen en drink wat. 

4. Opplak-zonneschermen zorgen er niet alleen voor dat passagiers op de achterbank in de schaduw kunnen zitten maar kunnen er in een geparkeerde auto ook voor zorgen dat het kwik aanzienlijk minder snel de hoogte inschiet.    

5. Draag zo luchtig mogelijke kleding. Als dat een probleem is omdat het reisdoel bijvoorbeeld een belangrijke vergadering is kan een extra setje kleding om om te kleden soelaas bieden.

poll

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
267 stemmen