Volledig scherm
De maquette van het nieuwe centrum van Zevenbergen, met als belangrijk element het water dat weer door de nieuwe haven gaat stromen. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

PvdA Moerdijk: 'Zeer kwalijk dat we tekort van 9 miljoen uit pers moeten vernemen’

ZEVENBERGEN - Geen gegoochel meer met cijfers, maar een ‘volledig transparant raadsvoorstel’. Dat is waar de PvdA Moerdijk het college van B en W per brief om vraagt. 

Fractievoorzitter Mieke Pistorius zegt  ‘verbaasd en teleurgesteld’ te zijn over de omgang met de raad door het college rondom het open graven van de haven van Zevenbergen. 

Volledig scherm
Mieke Pistorius: verbaasd en teleurgesteld. © PETER VAN TRIJEN

,,Wij vinden het zeer kwalijk dat we een bedrag van 9 miljoen extra via de pers moesten vernemen. De gemeenteraad heeft een kaderstellende en controlerende taak. Het wordt raad haast onmogelijk gemaakt deze taak op verantwoordelijke wijze uit te voeren, nu we alleen met mailtjes van procedurele aard op hoofdlijnen worden geïnformeerd.” 

Stilzwijgen

Moerdijk Lokaal liet al eerder weten verbolgen te zijn over de gang van zaken. Het college hult zich in stilzwijgen over de overschrijding van de kosten, maar Gedeputeerde Staten van Zeeland meldden in een brief aan Provinciale Staten dat het om een bedrag van 9 miljoen euro gaat. 

Van 3 naar 6 naar 9 miljoen

Het werk is aanbesteed voor 20 miljoen euro, maar de aannemers lieten vorig najaar weten het daar niet voor te kunnen doen. Zij eisten toen 3 miljoen euro meer. Volgens GS van Zeeland liep dat bedrag eerst op naar bijna 6 en is het nu dus 9 miljoen. 

Quote

Wordt deze tegenval­ler afgewen­teld op de inwoners en bedrijven door een verhoging van de lokale lasten?

Mieke Pistorius, Fractievoorzitter PvdA Moerdijk

De PvdA vraagt het college onder meer: eerst  hoe heeft het bedrag zich kunnen verdrievoudigen zonder dat de raad uitdrukkelijk is geïnformeerd en er geen transparantie is geweest richting inwoners? Hoe worden de extra uitgaven voor de gemeente Moerdijk in het gemeentelijk huishoudboekje verwerkt? En: wordt deze tegenvaller afgewenteld op de inwoners en bedrijven door een verhoging van de lokale lasten om de begroting sluitend te krijgen?

PvdA-raadslid Bisar Çiçek vroeg zich zondagmiddag in de talkshow De Bakkerij Rolt Deur in café De Bakkerij in Zevenbergen af of het een goed idee is dat de gemeente het oude plan om door te kunnen varen naar de Mark, weer van stal kan halen. ,,Die komt met dit budget erg dichtbij en zou een van de opties moeten zijn in dit traject nu er bijna 30 miljoen zal worden uitgegeven aan een ondoorvaarbare haven.”

Quote

Ik hoor steeds andere cijfers. Ik zie door de bomen het bos niet meer

Cees Huijssoon, raadslid OM

 Ook OM-raadslid Cees Huissoon is ‘not amused’. ,,Ik hoor steeds andere cijfers. Ik zie door de bomen het bos niet meer.” Donderdag is er weer een vertrouwelijke bijeenkomst, waar de raadsleden worden bijgepraat over het havenproject. ,,Wat mij betreft de laatste bijeenkomst in vertrouwelijkheid. Ik ben ze beu. Wij moeten onze controlerende functie fatsoenlijk kunnen uitoefenen.”

  1. Dag van de Match in Zevenbergen: ‘werk heeft zo’n toegevoegde waarde’

    Dag van de Match in Zevenber­gen: ‘werk heeft zo’n toegevoeg­de waarde’

    ZEVENBERGEN/ROOSENDAAL - Solliciteren is voor veel mensen moeilijk, omdat ze bijvoorbeeld een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In het kader van De Dag van de Match, georganiseerd door WSP West-Brabant, werd in Hotel de Borgh in Zevenbergen een ‘prettig gesprek’ gehouden. Werkzoekenden en werkgevers gingen met elkaar in gesprek. Niet met een cv om te laten zien wat ze in huis hebben, maar door elkaar echt te leren kennen.