Volledig scherm
Het water wordt duur betaald in de haven van Zevenbergen. © Pix4Profs/René Schotanus

‘Klopt het getal van 9 miljoen euro extra voor de haven van Zevenbergen wel?’

ZEVENBERGEN - Klopt het nieuwe getal van 9 miljoen euro wel dat de provincie Zeeland heeft genoemd als zijnde het bedrag dat het open graven van de haven van Zevenbergen extra gaat kosten? En is de gemeenteraad wel zo slecht geïnformeerd? 

 VVD, CDA en Onafhankelijk Moerdijk, de drie coalitiepartijen van de gemeente Moerdijk, zetten grote vraagtekens bij de kritiek die de oppositiepartijen PvdA en Moerdijk Lokaal in deze krant hebben gespuid over de recente gang van zaken. Zij willen eerst de besloten vergadering van komende donderdag afwachten vooraleer een standpunt in te nemen. 

Stilzwijgen

Het college van Ben W, dat zich tot nu toe hult in stilzwijgen, heeft de gemeenteraad beloofd op dat moment volledige openheid van zaken te geven over de overeenkomst die is gesloten met de aannemerscombinatie, inclusief de hoogte van de kostenoverschrijding. 

Boter op hun hoofd

,,De oppositiepartijen hebben ongelooflijk veel boter op hun hoofd", vindt VVD-fractievoorzitter Danny Dingemans.  ,,Ze zeggen dat ze niet geïnformeerd zijn door het college. Dat klopt niet. Ze zijn in meerdere stadia op de hoogte gebracht.” 

Ongenuanceerd

Hij noemt de wijze waarop Zeeland het nieuws naar buiten heeft gebracht ‘ongenuanceerd’ en ‘niet helemaal adequaat’. Zo heeft hij twijfels over de juistheid van het getal van 9 miljoen euro,  genoemd door  Gedeputeerde Staten van Zeeland en gepubliceerd door BN DeStem. ,,Ik denk dat die 9 miljoen niet nauwkeurig is.” 

Quote

Ik denk dat die 9 miljoen niet nauwkeurig is’

Danny Dingemans, Fractievoorzitter VVD Moerdijk

Het werk is aanbesteed voor 20 miljoen euro, in het najaar eisten de aannemers 3 miljoen euro meer en nu is het volgens GS van Zeeland opgelopen naar 9 miljoen. Dingemans: ,,Dat neemt niet weg dat wij het ook heel vervelend vinden dat de haven weer meer geld gaat kosten.” 

Quote

Gaat dit wel goed?

Hans van Brenkelen, Fractievoorzitter Onafhankelijk Moerdijk

De grootste coalitiepartij, Onafhankelijk Moerdijk, is ‘zeer ontstemd’ over de communicatie én bezorgd over de kostenstijging. ,,Gaat dit wel goed?", vraagt fractievoorzitter Hans van Brenkelen zich hardop af.  ,,We zijn hier helemaal niet over te spreken, temeer omdat wij al geen voorstander van het  open graven van de haven waren.”

Quote

Niet schoppen, maar schouders eronder

Marian van Eersel, Fractievoorzitter CDA

Het CDA is heel benieuwd naar de bijeenkomst morgen. ,,Niet schoppen, maar schouders eronder", zegt fractievoorzitter Marian van Eersel. ,,Wij realiseren ons dat het om zeer moeilijke onderhandelingen gaat, en dat we in een tijd zitten waarin de bouwkosten hard oplopen. We zullen natuurlijk wel kritisch luisteren, en daarna evalueren. Want dit mag zo niet meer gebeuren.”