Volledig scherm
De maquette van het nieuwe centrum van Zevenbergen © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Gemeente: 'Werk aan Zevenbergse haven nog niet vertraagd'

ZEVENBERGEN - Ondernemers willen duidelijkheid over de werkzaamheden aan de haven in Zevenbergen. Volgens gemeente Moerdijk is vertraging nog niet aan de orde.

Morgenochtend vindt overleg plaats tussen het projectteam en de winkeliersvereniging. ,,Wij gaan vragen wat de vertraging van het project inhoudt voor ons. Hopelijk worden we wat wijzer, dat geeft rust aan iedereen", vertelt Dick Hartmann van Hartmann Juweliers aan de Zuidhaven.

Huidige situatie

Volgens gemeentewoordvoerder Mirjam Bijleveld is de situatie weinig veranderd ten opzichte van begin september. Toen kwam het nieuws naar buiten dat aannemerscombinatie Van den Herik/Colijn/Rasenberg drie miljoen euro extra eist voor het werk. Eind volgend jaar moet er weer water door de Roode Vaart in Zevenbergen stromen.

,,De afgelopen periode heeft het projectteam van de aannemerscombinatie en de gemeente het havenontwerp technisch uitgewerkt. Dit leidt tot een aantal nieuwe inzichten." In het gebied tussen het Haveneind en de Kristallaan zitten 'obstakels' in de bodem. ,,Verder vragen oude kademuren in de grond om een aangepaste damwandconstructie en aanvullend onderzoek naar niet-gesprongen explosieven."

Quote

De afgelopen periode heeft het project­team van de aannemers­com­bi­na­tie en de gemeente het havenont­werp technisch uitgewerkt

Mirjam Bijleveld

Plan van aanpak

Ondernemer Hartmann vertelt dat er een nieuw plan van aanpak nodig is, dat kost de aannemer meer en ander werk. ,,Nu is de vraag: wie moet die drie miljoen ophoesten? En welke consequenties hebben deze aanpassingen voor het project?"

Volgens woordvoerder Bijleveld leidt dit vooralsnog niet tot vertraging. Maar mochten de gesprekken te lang duren, dan wel. ,,Er wordt alles aan gedaan om de werkzaamheden in 2020 af te ronden." Ondertussen is gestart met de sanering van twee vervuilde plekken. Deze maand staat het aanvullend onderzoek naar niet-gesprongen explosieven op de planning. ,,Later dit jaar wordt gestart met de voorbereiding voor het vervangen van de riolering."


Omgevingsmanager Ruben Herregodts van aannemerscombinatie Van den Herik/Colijn/Rasenberg kan nog niet zeggen welk effect de huidige situatie voor de planning heeft.

Quote

Er wordt alles aan gedaan om de werkzaamhe­den in 2020 af te ronden

'Mooi, ambitieus plan'

Hartmann wil namens de winkeliersvereniging betrokken worden bij het plan. Volgens hem is er vorige week een nieuwe commissie gestart, op wens van de gemeente. Een club met onder andere bewoners en ondernemers erin. ,,We zijn acht jaar aan het lobbyen voor dit plan. Het is mooi, ambitieus, maar wij als ondernemers willen wel graag betrokken worden."