Volledig scherm
Wout van Fessem, de feestpakkenman, vorig jaar juni. © Jacques Hendriks

Wout van Fessem, 'bad boy' van Westerwiek, in het zonnetje gezet

Hartje BredaHij is een man op leeftijd, maar het eerste wat opvalt bij een ontmoeting met Wout van Fessem, zijn zijn pretoogjes. In zijn beste pak staat de 'bad boy' van verzorgingshuis Westerwiek de genodigden op te wachten. Die kwamen af op de Verwendag die voor Wout is georganiseerd. Want de Bredanaar van bijna 83 is normaal de man die Westerwiek op stelten zet en de bewoners een lach bezorgt, maar vandaag staat hij in het zonnetje. 

Juist omdát hij anderen altijd op de voorgrond zet. Er is een fotografe ingevlogen die Wout op zijn paasbest vereeuwigt, en wat opvalt is dat alle vrouwen van Westerwiek innig gearmd met hem op de foto willen. Een kwinkslag hier, een schalkse knipoog daar, Wout geniet zichtbaar van de charmante aandacht. En zijn ze wat moeilijk ter been, dan is Wout niet te beroerd om ze zelf even te halen...

Hij kwam al op jonge leeftijd in Westerwiek terecht, zo'n twintig jaar geleden. Eerst om zijn vrouw te verzorgen, maar die verliet het aardse leven helaas al een jaar later. Wout bleef, omdat zijn conditie na een ongeluk in militaire dienst daartoe aanleiding gaf: ,,Ze gaven me toen een kleine kans om het te overleven. Maar hier zit ik".

Eén ding verliet hem al die jaren niet: zijn onafscheidelijke glimlach. Ondanks dat hij bijna de eerste bewoner was en veel mensen om zich heen heeft verloren. ,,Ik heb veel plezier tussen de mensen", zegt hij zaterdag in het eerste lentezonnetje, in de tuin van Westerwiek. ,,En als het iedereen goed gaat, ben ik zelf ook veel blijer. Dus daar probeer ik dan maar voor te zorgen." 

Er kan geen feestje op Westerwiek worden gegeven, of Wout verschijnt ten tonele. Als Sinterklaas, Kerstman, Zwarte Piet, geen uitdossing is te gek. ,,Ik heb negen dozen met verkleedspullen. Afgelopen carnaval had ik vijf verschillende outfits aan. Ook fysieke ongemakken hoeven een feest niet in de weg te staan: ,,Laatst liep ik ook mee te feesten, al had ik een dubbele longontsteking. Ik wil altijd lachen! En vorig jaar op de Verwendag voor alle bewoners liep ik ook met John de Bever en Jacques Herb op het podium." Wout was ook degene die op feestdagen de gemeenschappelijke ruimten van Westerwiek versierde, "totdat dat niet meer mocht van de brandweer. Met hun regeltjes."

Maar vandaag stond hij zelf in het middelpunt van de belangstelling. En terecht. Want als je zo veel mensen iedere dag een glimlach op het gezicht tovert, dan doe je er toe.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

  • Giovanni Korte (1%)
  • Gervane Kastaneer (6%)
  • Sydney van Hooijdonk (35%)
  • Sullay Kaikai (14%)
  • Mikhail Rosheuvel (3%)
  • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
  • Robert Mühren (3%)
3045 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen