Volledig scherm
LOCATIE: BREDA - DATUM: 17/07/14 - FOTOGRAAF: EDWIN WIEKENS - Wielerliefhebbers kijken naar de Tour de France in sportsbar & restaurant Old Dutch. © EDWIN WIEKENS

Sportsbar op historische grond

Hartje BredaSinds een week is Sportsbar & restaurant Old Dutch open. Op historische grond: in dit pand aan de St-Janstraat werd op 19 september 1912 NAC opgericht! 

Aan de benedenbar kijken gasten naar de Tour. Natuurlijk ademt de zaak sport uit, maar op een subtiele manier. Bij de ingang hangen drie sfeerfoto’s van het oude NAC-stadion aan de Beatrixstraat. Hoog op de muur aan de overkant is de volledige clubnaam geschilderd. Nooit Opgeven…. Het valt amper op. Eigenaar Dirk van de Voort: “Dat heb ik expres gedaan. Ik wilde vanwege de historie wel iets met NAC doen, maar niet té. Ook klanten uit Den Bosch of Tilburg moeten zich welkom voelen. Mannen én vrouwen.”

Het lijkt wel een museum dat Van de Voort - tevens uitbater van tapasbar De Markt in de Veemarktstraat - over twee etages verdeeld ingericht heeft. Ouderwetse accessoires van een gymzaal, een prachtfoto van bokslegende Bep van Klaveren en muurschilderingen met andere 'old dutch heroes': De Kneet en Ruud Gullit. Op het toilet waan je je in 1948 of 1988, er worden radiofragmenten afgespeeld. Een plasje plegend horen we hoe Fanny Blankers-Koen en Yvonne van Gennip olympisch goud winnen.

In de bar op de eerste verdieping kun je (Amerikaans) eten of met een groep een skybox met eigen televisie en taptafel huren. Verderop wordt druk gewerkt om het restaurant pico bello te maken, dat gaat eind augustus in gebruik. 

Zo wordt Old Dutch een plek met voor elk wat wils. Van romantisch koppeltje tot vrijgezellenavondclub. Niet alleen sportadepten. In het weekend gaan ’s avonds de tv’s uit, tenzij er een belangrijke wedstrijd is. Er worden cocktails geschonken en Dutch Glory, het huisbier.

Maar sport blijft natuurlijk wel het belangrijkste ingrediënt. “We gaan sportquizen doen, sportbingo, er komt een dartsbord en we nodigen oudsporters uit als er een bijzondere wedstrijd is.” Dat kan ook Formule 1, tennis of darts zijn, elke sport. Old Dutch is meer dan een voetbalcafé. Toch hoopt Van de Voort vanaf zondag wel op wat voetbalkoorts tijdens het vrouwen-EK, met Breda als een van de speelsteden. “Daar pakken we natuurlijk mee uit, inclusief oranje versiering.”

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda