Volledig scherm
Jurgen de Hoon (links) is samen met Jayke Polderman op intake bij mevrouw Ravels van De Nassau. Foto: Else Loof / Pix4Profs

Laatste aanmelddag voor middelbare scholen: 'Het wordt weer loten'

BREDA - Het is nog vroeg op de avond, als de sfeervolle aula van De Nassau zich vult met tientallen achtstegroepers voor de tweede, en tevens laatste, centrale aanmeldavond. Ze willen niets liever dan komend schooljaar hun vleugels uitslaan op deze middelbare school, wetende dat er slechts plaatst is voor 324 leerlingen. 

Op de eerste avond, dinsdag, melden zich volgens rector Ron Speetjens alleen al 202 leerlingen aan. Een grove schatting woensdagavond doet vermoeden, dat ook dit jaar een loting weer uitkomst moet bieden. 

Gesteund door hun ouders, broertjes en zusjes wachten ze geduldig tot hun naam wordt omgeroepen. Ietwat nerveus, maar bovenal nieuwsgierig nemen ze de ruimte in zich op. Zo ook Dante Lopes (11). ,,Het is echt een grote school, het voelt vrijer aan. Wat ik ook een pluspunt vind, zijn de stilteruimtes. Ik wilde eerst naar het technasium op het Newman College, maar daar moet je heel veel samenwerken en ik kan me niet zo goed concentreren. En ook niet plannen."

Langere lessen

Dat ze op het Newman lestijden kennen van zeventig minuten en geen vijftig, zoals op De Nassau, was volgens zijn moeder, Margriet Lopes, dan ook doorslaggevend. Naast dat de school van keuze ook een zorgteam biedt, begeleiders die Dante om hulp kan vragen. ,,Het is wel spannend, we weten bijna zeker dat er op beide scholen geloot gaat worden", aldus Margriet Lopes, die laat weten dat Newman tweede keus is.

Quote

Het is wel spannend, we weten bijna zeker dat er op beide scholen geloot gaat worden

Margriet Lopes

Op één van de rode zitblokken kijkt Dieuwertje Teunissen (11) glunderend om zich heen. Gezellig kletsend met haar ouders en schoolvriendinnen, die zich deze avond ook inschrijven. Als schooladvies kreeg ze mavo. Was het meer praktisch ingestelde Tessenderlandt dan misschien niet leuker geweest? ,,Ik denk dat mijn types hier ook rondlopen en het is dichterbij. Ik denk dat ik me hier beter thuis voel." 

Het idee van loting maakt haar wel een beetje zenuwachtig, maar mocht ze uitgeloot worden betekent dat zeker niet het einde van de wereld: ,,Ja, dat is dan pech. Loten is loten! Het Markenhage is ook leuk, anders was dat mijn tweede keus niet geweest. Ze hebben daar een podium." 

Elders rustiger

Nog geen 700 meter verderop verloopt de centrale aanmeldavond op het Tessenderlandt stukken rustiger. Hier speelt loting dan ook geen rol. "Voor iedere leerling zoeken we een plekje", aldus directeur Johan Michielsen, die laat weten op de eerste avond 86 nieuwe aanmeldingen te hebben gehad; 16 meer dan vorig jaar. 

Voor Gijs Nouwens (12) kan het nieuwe schooljaar niet snel genoeg beginnen: ,,Ja, eindelijk! Niet normaal. Ik vind het leuk wat ze hier doen, zeker de skivakantie!" Als telg uit een groot transportbedrijf wil Gijs 'Economie en Ondernemen' gaan studeren, om later in dezelfde sector een eigen bedrijf te starten. Jarno van Rijckevorsel (13) heeft daarentegen nog geen flauw idee wat hij later wil worden: ,,Ik ben bij het Prinsentuin College geweest, maar deze school vind ik gewoon leuker. Het ziet er gezelliger uit dan daar."

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

  • Eric Hellemons (5%)
  • Rob Penders (13%)
  • Ruud Brood (47%)
  • Robert Maaskant (14%)
  • iemand anders... (21%)
3954 stemmen