Volledig scherm
Eric Erkelens overhandigt burgemeester Depla de La Barrique whisky. © Joost Klaverdijk

Jarige slijter bottelt eigen whisky

Hartje Breda,,Op de eerste 25 jaar!", zo hief burgemeester Paul Depla het eerste glas in La Barrique, de slijterij op de Haagsemarkt. Eric Erkelens, de slijter, heeft Depla de eerste fles overhandigd van de La Barrique whisky, die hij ter gelegenheid van zijn 25-jarig bestaan heeft laten bottelen. 

Erkelens gaf vrijdagmiddag een minicollege whisky-voor-beginners bij: ,,Het is een single malt, single cask whisky, dus uit één vat, van het merk Tamdhu. Deze whisky is gerijpt in een vat waarin eerst sherry heeft gezeten, daarna een Laphroig whisky. Dat geeft deze whisky zijn 'rokerige' smaak. Verder zitten er zoetige tonen in. Echt een mooie zuivere, ongefilterde whisky." 

Voor wie dit allemaal abracadabra is, Erkelens legt het graag allemaal uit. Zijn winkel is een echte whiskyspeciaalzaak. ,,Zo'n 15 jaar geleden ben ik me gaan specialiseren", kijkt Erkelens terug. ,,Ik heb nu ongeveer 475 verschillende soorten whisky in huis. Nog even over die sherryvaten; die 'barrels' zijn bijna niet meer te krijgen, en daarom erg kostbaar. Het vat waarin mijn whisky heeft gerijpt, kost zo'n twaalfhonderd Britse pond. Maar het geeft wel die bijzondere smaak."

Over prijzen gesproken: de duurste whisky die Erkelens in La Barrique heeft staan, mag voor 975 euro weg. Voor wie dat te gortig is: er staan ook 'instapmodelletjes' van een paar tientjes. "De 'La Barrique' whisky kost 52,95, dat is een erg schappelijke prijs. En er zijn er maar 372 van gemaakt, dus het wordt straks echt een fles voor verzamelaars." De fles met 'nr. 1' op het etiket is niet te koop, die ging onder de arm van Depla de deur uit. Maar er zijn al klanten die een fles met het nummer van hun geboortejaar hebben besteld. Depla liet zich het proefglaasje 'La Barrique' goed smaken. "Lekker, met een beetje een rooksmaakje", zei de burgervader. "Fijn om hier te zijn", zei hij met de ambtsketen van Princenhage om zijn hals. "Dit soort winkels geeft identiteit aan een stad als Breda. Het is toch een soort huiskamer, dit soort buurtwinkels wordt eigenlijk te weinig gewaardeerd. Hij maakt ook de Haagsemarkt tot wat hij is."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

  • Giovanni Korte (1%)
  • Gervane Kastaneer (5%)
  • Sydney van Hooijdonk (35%)
  • Sullay Kaikai (14%)
  • Mikhail Rosheuvel (3%)
  • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
  • Robert Mühren (3%)
3044 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen