Hartje Breda: Vrijwilliger Ton (89) is klaar met uitmesten bij kinderboerderij in Breda-Noord

BREDA - Nog één keer mest Ton Uilenbroek de stallen van kinderboerderij Parkhoeve in Breda-Noord uit. Zaterdag neemt hij afscheid. “Op 18 maart word ik 90. Ik ben gezond van lijf en leden, maar merk dat ik niet meer de scherpte en snelheid heb van vroeger", zegt hij met Rotterdamse tongval.

Vanaf het begin in 2002 is hij actief bij Parkhoeve. “Ik had altijd gevaren, was hotelmanager op de Holland-Amerika-lijn. Dat was een enigszins slopend leven, ik dronk iets meer dan noodzakelijk”, grinnikt hij. “Toen ik 60 werd, kon ik met een mooie regeling vertrekken. Ik zei tegen mijn vrouw: ik neem het huishouden en de boodschappen over. Dat doe ik nog steeds.”

Vrouwlief was gewend dat Ton maanden van huis was. Dus liep hij haar soms wel voor de voeten en besloot er buitenshuis wat bij te gaan doen. Omdat hij zo’n grote dierenliefhebber is? “Welnee, joh. Als mijn kinderen vroeger een hondje wilden, zei ik dat ze er lekker zelf voor konden zorgen. Maar toen ze hier de boerderij aan het bouwen waren, dacht ik: dat is misschien wel wat en heb me aangemeld als vrijwilliger. Blijkbaar doe ik toch wel wat goed, anders hadden ze al lang gezegd dat ik op moest flikkeren.”

Ochtendgymnastiek

Vandaag pakt hij zoals gebruikelijk de ezelsstal aan. "Stront weghalen en daarna de mesthoop ophogen. Zo heb ik geen ochtendgymnastiek nodig.”

Voor het trainen van zijn hersenen heeft hij straks nog meer tijd. “Ik ben een fervent puzzelaar, de moeilijkste doorlopers. Soms maak ik ze zelf. En ik drink er lekker een borreltje bij, alleen niet meer zo veel als op de grote vaart. Ik heb best een goed leventje.”

'Trut'

We lopen naar buiten, naar schaap Mikkie, dat hier al sinds 2002 woont. Ton en Mikkie, een oude bok en een oud schaap. “Ze is 15, dat is echt uitzonderlijk", zegt verzorgster Stephanie Raming, terwijl Ton door de knieën gaat voor de foto. Als Mikkie hem omver duwt, roept hij: ‘Trut!’, maar is weer snel op de been.

Hij zal de dieren stiekem best missen. “Ik denk dat ik af en toe nog wel effe langs kom.”  

Volledig scherm
De 89-jarige ton uilenbroek is vrijwilliger bij kinderboerderij parkhoeve. © ron magielse / pix4profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda