Volledig scherm
© Willem Jongeneelen

Hartje Breda: Station even één grote platenzaak

BREDA - Met een gang van 78 toeren snellen de echte vinylfreaks richting collectors items. Klokslag 12.00 uur duiken de eerste verzamelaars op de platenbakken, sinaasappeldozen en plastic Curvers vol elpees en singles, te draaien op respectievelijk 33 en 45 toeren per minuut. De eerste editie van Vinyl & For Real in Breda mag meteen een succes genoemd worden. 

Paul Nipius (47) van het organiserende Bereau Peen! ziet tevreden dat er een uurtje later bij iedere kraam mensen staan te snuffelen. Daartussen veel hipsters met baarden, die het vinyl onlangs herontdekten, en grijze of kalende vijftigers en zestigers die hun platenspeler nooit de deur hebben uitgedaan.

De allereerste editie de vinylbeurs in het Centraal Station van Breda is meteen groot opgezet. In totaal vijftig kramen met voornamelijk vinyl staan opgesteld in de achterste hal van- en net buiten het nieuwe station. In de schaduw, want de plaatjes mogen niet krom trekken. Nipius is er in geslaagd een uitgelezen gezelschap platenhandelaren naar Breda te lokken. Zijn Vinyl & For Real biedt echter meer. ,,Op andere beurzen ontbrak het soms aan beleving. Daar wil ik iets aan veranderen in Breda, bij uitstek een stad voor dj’s en tal van muzikanten.”

De toevoeging For Real slaat op het buitenpodium waar hij artiesten op een talent stage live laat optreden. Deze beurs mag volgens Nipius voor iedereen een fijn uitje zijn, met naast live muziek ook prima eten op een pleintje met zitjes, foodtrucks en een speciaal biertje uit Breda genaamd ‘Eej Kul’. 

Binnen in de hal staat een tweede geluidsinstallatie opgesteld. De set met twee draaitafels wordt gehost door Lesley van Hoek (22). De in Breda opgegroeide vinylverzamelaar/dj heeft daar zijn ‘Bring Your Own Vinyl-Stage’ opgezet. Leuk idee. Als hij zelf niet een funky plaatje van Prince oplegt, verschaft hij iedereen van het snuffelende publiek even een podium om te laten horen welk vinyl ze hebben meegebracht of net aangeschaft.

Het merendeel van de bezoekers komt wel degelijk voor dat ene plaatje waar ze al jaren naar op zoek zijn. Het liefst in een kreukleuze hoes en het vinyl zelf als eerste persing. Of het nu dat niet geprijsde jazzalbum uit 1957 (‘dat wordt onderhandelen’), dat eerste singletje van The Kingsmen, die elpee van de nagenoeg vergeten hardrockband The Godz of die veel te duur geprijsde, door de handelaar tijdens Record Store Day op de kop getikte, gelimiteerde uitgave van Metallica of Soulwax is, het staat er wel allemaal. 

Zelfs Dave von Raven, zanger van The Kik en liefhebber van vinyl uit de jaren zestig, heeft de weg richting Breda gevonden. Paul Nipius ziet het goedkeurend aan. Hij organiseert dit jaar een zestal evenementen in het Bredase Station, maar is vast van plan om van Vinyl & For Real een jaarlijks terugkerend ijkpunt in de agenda te maken. ,,Ik zou het graag uitbouwen tot zoiets fraais als de Stripdagen hier in Breda, maar dan rond vinyl.” Hoe vintage het merendeel van het aanbod ook is, dat klinkt als toekomstmuziek.

Volledig scherm
© Willem Jongeneelen
Volledig scherm
© Willem Jongeneelen
Volledig scherm
© Willem Jongeneelen
Volledig scherm
© Willem Jongeneelen

In samenwerking met indebuurt Breda