Hartje Breda: Shaken not stirred op de beweegbanken

VIDEOBREDA - Shaken, schudden, swingen, drillen en trillen. Wie langs de Dynamic Studio aan de Havermansstraat in Breda loopt ziet mensen in de vreemdste posities op banken liggen. Benen worden omhoog gegooid en de heupen en schouders losgeschud.

,,Een rondje ‘banken’ of ‘slenderen’ zoals het ook wel genoemd wordt geeft me rust”, vertelt Mike Farla (63) uit Breda. Hij heeft inmiddels zeven sessies achter de rug en het bevalt goed. ,,Fitnessen is inspanningen doen met je lijf. Hier ga je er gewoon bij liggen en alle spiergroepen komen toch in beweging. Je krijgt er geen spierpijn van en het ontspant. Wat wil je nog meer?”

Banken

Banken houdt in dat je op zes verschillende banken gaat liggen. Iedere bank maakt een andere beweging met je lichaam. Heupen worden geschud, benen omhoog gegooid of de schouders gemasseerd. Per bank zo’n twaalf minuten rust of inspanning.

Volledig scherm
Banken in Dynamic Studio in Breda © Cobine van der Louw

,,Het komt uit Amerika waar het is ontwikkeld voor poliopatiënten. Doormiddel van dit soort beweegbanken werden ze soepel. Maar het is voor iedereen. Jong en oud, man en vrouw fit of met een blessure. Mensen met een whiplash, hernia of andere lichamelijke problemen kunnen hier terecht. Je kan het zo zwaar maken als je wilt. Bijvoorbeeld door het gebruik van gewichten of het uitvoeren van situps tijdens de bankbewegingen. Je wordt er soepeler én strakker van.”

Ontspanning

Erwin van Broekhoven (26) komt er speciaal voor uit Tilburg. ,,Jaren geleden heb ik een knieblessure gehad. Toen ik over dit ‘banken’ hoorde geloofde ik het eerst niet. Alsof alles goed komt als je op een bank gaat liggen. Maar dit heeft mij enorm geholpen. Mijn knieblessure is inmiddels over. Nu doe ik het voor de ontspanning.”

Eigenaresses Van Nunen en Linda Vos zijn niet blij met de term ‘slenderen’. Van Nunen: ,,Deze term komt uit Amerika. Mensen associëren het met afvallen. Het is mogelijk dat je vocht verliest en in omvang strakker wordt. Maar door aan te geven dat je er van afvalt, geef je een verkeerd beeld. Het is niet iets dat je mensen kan beloven.”

Tijdens het rondje ‘banken’ gaat er een wereld voor je open. Het bloed gaat sneller stromen en alles trilt. Bij de laatste bank wordt je zelfs in z’n geheel geschud. ,,Deze zorgt ervoor dat je afvalstoffen afscheid. Het is ook erg ontspannend. Sommige mensen vallen in slaap”, legt Van Nunen uit.

Wanneer je lichaam door elkaar geschud wordt, is de eerste gedachte: shaken not stirred? 

Volledig scherm
Eigenaresses Van Nunen en Linda Vos van Dynamic Studio in Breda © Cobine van der Louw

In samenwerking met indebuurt Breda