Volledig scherm
Louis Folbroeck © Freek de Swart

Hartje Breda: schaatsbaan even paradijs voor liefhebbers van koopjes en hebbedingetjes

BREDA - De schaatsbaan aan de Terheijdenseweg is zondag een waar paradijs voor liefhebbers van hebbedingetjes, koopjes en andere snuisterijen. Met honderden kramen verspreid over 16.000 vierkante meter staat hier namelijk de grootste vlooienmarkt van de stad. 

Legerhelmen, stropdaspersen, een kilo aardappelen voor 1 euro. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt hier verkocht. Ook Louis Folbroeck heeft een kraampje gehuurd. Hij verkoopt voornamelijk spullen gekregen uit een erfenis en zelfgemaakte schilderijen. “Dit is mijn mooiste werk, het heet Hopeloze liefde”, zegt Folbroeck. 

Het blijkt een hoog symbolische voorstelling, want achter elke bloem op het schilderij zit wel een betekenis. Inspiratie haalt de schilder overal vandaan. Soms krijgt hij een ingeving in de wachtkamer van het ziekenhuis, de andere keer tijdens een uitgelopen overleg. 

Ook zijn vrouw is een inspiratiebron voor Folbroeck. In een catalogus laat hij een portret van haar zien waar ze is geschilderd met zowel duivelshoorntjes als een halo. “Zij is mijn hopeloze liefde”, zegt hij plagend. 

Iets verderop staan Bas en Lies Utterlinden op het punt om naar huis te gaan. De twee bezoeken bijna wekelijks een vlooienmarkt. “Je kan hier zelf je prijs bepalen door af te dingen, dat vind ik mooi”, zegt Bas. 

Zijn advies aan beginnende afdingers is om niet te enthousiast te zijn over iets dat je mooi vindt en beginnen met een lage inzet. “Maar je moet niet te gierig zijn. Als ze er 10 euro voor willen hebben en ik vind het dat ook waard, dan vraag ik 7,50 euro. Zo blijft iedereen tevreden.”

hartjebreda@bndestem.nl

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

  1. Manu Garcia schittert in het mooiste voetbaltheater van Nederland

    Manu Garcia schittert in het mooiste voetbaltheater van Nederland

    De tunnelklep gaat open als de avondschemering over het meest rauwe en intense voetbalstadion van Nederland valt. Manu Garcia kijkt eens op, geniet en ziet links van hem een geel-zwarte kolonie van duizend mensen op de tweede ring. Ze zwaaien met vlaggen, zingen en hopen tegen beter weten in op een goed resultaat. Angst boezemt De Kuip hem niet in. ,,Juist niet", zal de Spanjaard later zeggen. Kuipvrees? Welnee, daar heeft hij nooit van gehoord.

In samenwerking met indebuurt Breda