Volledig scherm
© René Schotanus

Hartje Breda: Ruben de afvalbestrijder

Hartje BredaBREDA - Als iemand een hartje voor Breda heeft, dan is het Ruben uit de Kievitstraat wel. Met zijn grijper gaat de achtjarige de straat op, om de Belcrum schoon te maken. 

,,Vuurwerk, plastic zakjes, blikjes...Overal in de buurt lag rotzooi. Dat zag er niet mooi uit", zegt Ruben. Zijn stellige mening: ,,Afval hoort in de prullenbak te liggen en niet op straat."

Hij nam het heft in eigen hand en ging de straat op. 's Avonds na school, in het weekend en zelfs in de vakantie. Ruben moet en zal de wijk opruimen. ,,Ik stuurde een bericht naar de gemeente. Toen kreeg ik ook nog handschoenen, een hesje, een houder voor de vuilniszak en een grijper."

Volle zakken

Volledig scherm
© René Schotanus

Welkome hulpmiddelen: ,,Je moet een beetje hard knijpen", zegt hij over het handvat van de grijper, ,,maar het helpt echt." Het resultaat mag er zijn. Ruben wist zeker vijf volle vuilniszakken aan afval te sprokkelen. ,,Als ze vol en zwaar zijn, breng ik ze naar huis, dan haal ik een nieuwe op."

Ruben vindt het allemaal leuk en aardig. Hij kijkt zelfs al of hij zijn 'werkgebied' niet een beetje kan uitbreiden. Maar eigenlijk zou hij het graag anders zien. ,,Als ik aan het opruimen ben zeggen veel mensen: wat ben jij goed bezig!" Maar steken mensen zelf ook de handjes uit de mouwen? ,,Nee, dat niet echt", erkent hij.

Missie

Dus heeft hij een missie: iedereen aan het opruimen krijgen. ,,Ik kan het niet alleen. Ik zou graag willen dat iedereen gaat helpen met opruimen. Voor een mooier Breda, zonder dat er overal afval ligt." Een beter aangezicht én goed voor het milieu, aldus de jonge Bredanaar.

Opdat Breda Rubens voorbeeld volgt. Althans... als het over de Bredase parkjes, straten en speeltuinen gaat. Moeder Kathelijne van de Weijgaert is zichtbaar trots op haar zoon met zijn missie om afval uit te bannen, maar het gaat er niet overal zo aan toe.... ,,Zijn opruimkunsten werken niet door in zijn slaapkamer. Het stopt echt bij de deurmat."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Kerstmarkt Betoverend Breda geopend

    Kerstmarkt Betoverend Breda geopend

    BREDA - Het werd al weken groots aangekondigd, en vrijdagavond ging het dan echt van start: Betoverend Breda. De Kerstmarkt die meer beleving moet bieden dan eerdere edities speelt zich af rond de Kerstboom op de Grote Markt, waar het Bredase mannetje Careltje alle dagen zijn sprookje vertelt. Careltje moet een soort oer-Bredanaar voorstellen, die al honderden jaren onder de Grote Markt woont. Speciaal voor Betoverend Breda is hij tot en met 6 januari, zolang duurt het evenement, bovengronds te vinden.

In samenwerking met indebuurt Breda