Volledig scherm
Het wandellegioen loopt door een fraai natuurlijk decor. © Freek de Swart

Hartje Breda: Lekker banjeren in het bos tijdens de Avondvierdaagse

BREDA - Het Ginneken liet zich donderdagavond van zijn sportiefste kant zien. Voor de 71e keer werd deze week in het dorp en het naastgelegen Mastbos de Avondvierdaagse gehouden. Meer dan 2.100 deelnemers liepen een route van 5 of 10 kilometer door de natuur de lente tegemoet.

Volgens Kees Frijters, voorzitter van comité avondvierdaagse Breda, onderscheidt de tocht in het Ginneken zich vooral door de vele scholieren die meedoen. “Scholen in de buurt schrijven alle kinderen in een keer in, dus daar hebben we weinig werk aan.” 

Sponsoren

Voor fruit en drinken hoeft het comité evenmin te zorgen, want dat wordt tijdens de tocht uitgedeeld door sponsoren. Ook de EHBO-medewerkers hebben het rustig. 

Lange wachtrijen van mensen met blaren op de voet verwachten ze vandaag dan ook niet. Wel valt het coördinator Ad de Rooy op dat veel kinderen slecht geschoeid zijn. “Veel jeugd loopt op sandalen en dat is in het bos met al dat stof niet handig.”

Bakfiets

Rond zes uur komen de deelnemers geheel automatisch en zonder startschot als een kudde in beweging. Het overige verkeer wordt door klaarovers vriendelijk verzocht aan de kant te gaan of mee te lopen. Bij een oversteekpunt wordt de idyllische sfeer even ruw verstoord wanneer een verwarde man op een bakfiets dwars door de groep heen wil rijden. 

De kudde wijkt echter voor niemand en al snel druipt de fietser af richting een omweg. Eenmaal in het bos verandert de wandeltocht voor veel kinderen al snel in een hindernisrace kriskras door het bos. Want wandelen is leuk, maar klauteren over dikke boomstammen is natuurlijk beter. 

Snoepjes

Het ouderlijk gezag in de groep probeert de jeugdige deelnemers op koers te houden door middel van waarschuwingen en strategisch uitgedeelde snoepjes. Het heeft weinig succes. 

Na verloop van tijd groeit dan ook het aantal papa's en mama's dat tegen de stroom inloopt op zoek naar hun kroost. En zo werd er, vrijwillig of gedwongen, meer dan genoeg bewogen door alle deelnemers van de 71e Avondvierdaagse.

In samenwerking met indebuurt Breda