Volledig scherm
Artist impression van mogelijke aanpassingen in Liniekwartier, in dit geval de Voltaweg. © illustratie Urban Synergy

Hartje Breda: Klussers buigen zich over buurt

De klushuizen in Liniekwartier zijn een succes en al flink in waarde aan het stijgen. “De wijk is booming”, glundert Annemarie Steenbergen, die aan de Ampèreweg woont. De meeste huizen zijn af, nu is het tijd voor de buurt. Daarvoor heeft de gemeente het Rotterdamse bureau Urban Synergy ingehuurd. In overleg met bewoners worden hofjes en straten opgekalefaterd.

“We doen veel in Breda, onder meer ook in Tuinzigt en Princenhage”, vertelt Joëlle Droppert van Urban Synergy, dat gespecialiseerd is in participatie. Bewoners worden geïnterviewd over hun kwaliteiten, aandachtspunten en wensen. Aan de hand daarvan worden ontwerpen gemaakt. “Het is een combinatie van wat mensen willen en onze expertise.”

Annemarie Steenbergen is dolenthousiast. “Ze gebruiken een heel objectieve interviewtechniek. Dat zorgt voor een groot enthousiasme bij de bewoners. Wij hebben ons meteen verenigd, hebben zelfs een groepsapp: de Ampèreweg-gang.”

Dat is bijkomend voordeel, beaamt Joëlle Droppert: “Het geeft de sociale cohesie een enorme boost.”

Jeroen van den Oord, buurman van Annemarie, neemt de notulen van de straatvergadering door. Parkeerplaatsen komen aan bod, spotjes in bomen, klassieke lantaarnpalen, opladers voor elektrische auto’s, geveltuintjes, kleurrijke beplanting en een bank, onder voorwaarde dat die weer verwijderd wordt als er overlast door zou ontstaan. Oh ja, en bestrating rondom het bankje voor een buurtbarbecue! Joëlle is onder de indruk: “Jullie hebben er goed over nagedacht en komen met meer dan alleen hondenpoepoverlast.”

Dat ligt aan het type mensen, meent Jeroen. Klussers zijn aanpakkers. “We zijn actief bezig met de meerwaarde van ons huis, daar hoort het pleintje ook bij.”

De komende weken verwerken ze bij Urban Synergy alle ideeën. Na de zomer komen ze met conceptplannen. “Dan laten we de bewoners door middel van VR-brillen zien hoe het eruit zal kunnen zien. Hun aanvullende input wordt verwerkt en dan komen we met een definitief plan.” (JH)

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda