Volledig scherm
Geen broodje, maar oliebollen na het stappen in Breda. Foto Martijn Schraven © Martijn Schraven

Geen broodje, maar oliebollen na het stappen

Hartje BredaBREDA - Geen broodje shoarma na het stappen op 30 december maar een lekker oliebol voor het huiswaarts gaan. Het is bijna middernacht, nog enkele uren voor de drukste oliebollenverkoopdag van het jaar. Op het Chasséveld gaan de oliebollen nog als verse broodjes over de toonbank. 

,,Officieel ben ik geopend tot 23.00 uur”, aldus verkoper Richard. ,,Maar zolang ik aan het poetsen ben, houd ik het luik open. Zo pak ik nog een paar laatste klanten mee. Ik kom alleen bijna niet aan poetsen toe.” Zijn woorden worden terstond bevestigd door een moeder en dochter die zich aan zijn toonbank melden. 

,,Doe mij er maar twaalf”, zegt de moeder. ,,Dan hoef ik morgen niet meer te komen.” De oliebollenbakken van dienst staat, met al deze toewijding, niet eens in zijn eigen kraam. ,,De kraam is van een vriend van me, Mathieu Martens, ik help hem deze dagen een beetje mee.” 

Het zijn tropendagen voor Richard die, zo vertelt hij, op oudjaarsdag ook de hele dag tussen de bollen staat. ,,Oudjaarsavond werk ik voor mezelf, ik run een kinder-evenementenbureau en heb een klus die de gehele nacht doorgaat.” Van het voorgenomen poetsen komt nog steeds niks terecht want zolang er bezoekers van het casino en theater blijven komen, blijft de aanloop. 

Opwarmen

,,Hoe kan ik ze morgen het beste opwarmen”, wil een jonge vrouw weten die zojuist zes oliebollen zonder krenten en vier appelbeignets heeft gekocht. ,,Vijf minuten in de oven op 180 graden of even in de magnetron. Als de buitenkant lauw is, is de binnenkant warm”, legt Richard geroutineerd uit. 

Ondertussen staan er alweer twee licht aangeschoten jongeren voor zijn kraam. ,,Ik had geen idee dat ik er zin in had”, zegt een van de twee stappers ,,Tot dat ik zag dat ik er nog eentje kon krijgen.” 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda