Volledig scherm
Paul Depla leest voor bij basisschool De Wisselaar. © Freek de Swart

Een burgemeester die leest over schatjes en scheetjes

Hartje BredaBREDA - Basisschool De Wisselaar kreeg donderdagochtend wel een heel bijzondere voorleespapa op bezoek. Vanwege de Nationale Voorleesdagen las niet minder dan burgemeester Paul Depla voor aan kinderen uit groep 3 en 4.

"Schatje en Scheetje." Met alleen al het uitspreken van de titel van het eerste voorleesboek heeft Depla de lachers in de klas op zijn hand. Ook de rest van het verhaal over een verliefd sokken stelend stelletje gaat erin als koek. Hetzelfde geldt voor de illustraties die tegelijkertijd op een televisie te zien zijn. 

Na het verhaal krijgen de kinderen de kans om wat vragen te stellen aan Depla. Al snel gaan vele vingers de lucht in. "Hoe word je burgemeester?", wil een jongetje weten. Depla legt uit dat er geen burgemeestersscholen bestaan en dat meerdere wegen naar Rome leiden. "Burgemeesters zijn een beetje hetzelfde als leraren, soms moet je streng zijn", stelt hij. 

Rijdt Depla in een limousine?

Veel vragen blijken ook van persoonlijk aard. Zo willen de scholieren onder andere weten of de Depla in een limousine rijdt, hoeveel hij verdient en of dat geld soms besteed is aan een mooie Bredase villa. Antwoorden: nee, minder dan een profvoetballer en twee-onder-een-kapwoning. Na nog wat vragen en uitleg over de ambtsketting zit de sessie er alweer op en dient de volgende klas zich aan. 

Na afloop vertelt Depla zelf vooral biografieën en non-fictie te lezen. Zo ligt er momenteel een boek over de Molukse treinkaping op zijn nachtkastje. De Nationale Voorleesdagen ziet hij vooral als goede promotie van het plezier dat lezen kan geven. Een plezier waar kinderen overigens de rest van hun leven iets aan hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat peuters die 15 minuten per dag worden voorgelezen later op veel vlakken beter presteren in het onderwijs. "Ik hoop dat mensen blijven lezen en de weg naar de bieb blijven vinden. Boeken laten je verrassen en trekken je een fantasiewereld in", besluit Depla. 

De Nationale Voorleesdagen duren nog tot 4 februari.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen