Volledig scherm
Spreuk op kei in Breda-Noord 3 © Jacques Hendriks

De wijze en keileuke spreuken in Breda-Noord

Ik heb niets in mijn handen, dus niets bestaat’.

Het is één van de vele filosofische spreuken, die je zomaar op straat tegenkomt als je door Breda-Noord fietst. In de Paul Hankarstraat, Willem de Bruynstraat, Tilman Suysstraat, overal kom je ze tegen. Op emaille platen, die op hun beurt weer bevestigd zijn op forse keien.

Wat ik zelf de leukste plek vind, dat is de leukste plek’. Of: 'Als ik me in twee kan splitsen, ben ik heel zeldzaam’.

Ze stemmen tot nadenken of toveren een glimlach tevoorschijn en dat kan nooit kwaad. Waar komen ze vandaan, welke wijsgeer steekt achter deze uitspraken?

Dat blijken kinderen te zijn, die een jaar of zeven geleden op een van de basisscholen in de Hoge Vucht zaten en waar Ruth Verraes filiosofielessen gaf.

Volledig scherm
Spreuk op kei in Breda-Noord 1 © Jacques Hendriks

“Dit werk werd gemaakt in opdracht van de gemeente Breda, als inhoudelijke aanvulling op het ontwerp van een kindvriendelijke route in Noord-Breda. Na een periode waarin ik met tienjarige kinderen, uit vijf verschillende scholen, filosofieklassen gaf, selecteerde ik 50 zinnen. We maakten samen een illustratie van papier op een plein. De papieren illustraties op het plein werden vertaald in vijftig grafische beelden en afgedrukt op emaille platen. Deze zijn langs de route aangebracht waar de kinderen dagelijks voorbij gaan”, meldt Ruth Verraes op haar website.

Weer een raadsel opgelost. En wijzer geworden over wijsheid. Die komt niet met de jaren, maar zit al in ons als we nog kinderen zijn. Dat blijkt wel uit al die keileuke spreuken.

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag en vrijdag in uw krant.

Volledig scherm
Spreuk op kei in Breda-Noord 2 © Jacques Hendriks
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Ook zonder de huurlingen van Manchester City moet NAC zich kunnen handhaven in de eredivisie

Ook zonder de huurlingen van Manchester City moet NAC zich kunnen handhaven in de eredivisie

  • Ja (59%)
  • Nee (41%)
1575 stemmen