André Kuipers spreekt voor klimaatexperts in
Bredase stadhuis

Hartje Breda VideoBreda was dinsdag even het klimaatcentrum van Nederland. Ongeveer honderd klimaatprofessionals vanuit alle hoeken van het land, waren naar De Parel afgereisd. Hoogtepunt van de dag was een toespraak van ruimtevaarder André Kuipers. 

"Een boer legt zijn land af en toe braak. Dan kan hij het jaar daarna weer oogsten", begon Kuipers. "De mens doet dit niet met zijn bossen en zeeën: er is geen hersteltijd meer."

Volledig scherm
André Kuipers spreekt voor klimaatexperts in Breda © Still uit video

De toespraak van Kuipers, was er geen om vrolijk van te worden. De aanwezigen werden bedolven onder schrikbarende toekomstscenario's en cijfers.  

"Als ik een school vissen in de zee zie, dan is mijn eerste gedachte dat de overbevissing meevalt. Het is menselijk om dat gevoel te hebben", vertelt de astronaut. "Je moet alleen accepteren dat het om een gevoel gaat. Wij hebben sinds een aantal jaren de middelen om alles précies te meten, daar moeten we op anticiperen."

Toen ging er een hand omhoog in de zaal: "Hoe kunnen wij mensen milieubewuster maken, als het niet menselijk is om een gevoel bij cijfers te hebben?"

Die bewustwording is volgens Kuipers een langzaam proces. "Bedrijven moeten gaan inzien dat je óók geld kunt verdienen met enkel duurzame producten en de consumenten moeten beleven dat een comfortabel leven ook duurzaam kan zijn."

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog.
Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda