Volledig scherm
Zara Dejongh in actie © S Vanbeek

Ambitieuze Bredase hockeyscheids Zara Dejongh wil naar Paralympics

hartje bredaDe Nationale Spelen in Doetinchem beginnen vandaag. Het sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking wordt eens in de twee jaar gehouden. Ruim 2000 sporters doen tot en met zondag mee aan het sportfestijn.

De Bredase Zara Dejongh (30) is één van de hockeyscheidsrechters op het toernooi. Ze fluit sinds drie jaar en is ambitieus. Haar ultieme doel is om op de Paralympics van 2024 in Parijs te schitteren.

Wat Dejongh vooral aantrekt in het scheidsrechteren is het leidinggeven aan wedstrijden. ,,Je bent de baas op het veld en ik wil alles zo soepel mogelijk laten verlopen, dat is altijd de grote uitdaging."

Dejongh heeft naast een verstandelijke beperking ook spasmen. Van dat eerste heeft ze op het veld geen last. Ze ziet het spel, weet snel beslissingen te nemen en het lukt haar wedstrijden in goede banen te leiden. Van de spasmen heeft ze soms wel last. Ze krijgt het erg snel koud, wat ten koste gaat van haar bewegingsvrijheid. Twee jaar geleden trad ze ook op als scheidsrechter op de Nationale Spelen, toen in Nijmegen. ,,Het is dus niet helemaal nieuw voor me, wel iets om toch weer erg naar uit te kijken."

Ze gaat het wel iets anders aanpakken: ze overnacht het weekend in Arnhem, opdat ze zich niet zal bewegen tussen de spelers. Dat zou immers kunnen leiden tot partijdigheid en dat moet te allen tijde voorkomen worden. Om de Paralympics te bereiken zal Dejongh veel wedstrijden moeten fluiten; ervaring op moeten doen.

Geblesseerd

Vorig jaar raakte ze geblesseerd aan haar rug, waardoor de teller dit jaar pas op acht staat. Ze besloot te stoppen met zelf hockeyen en zich vol op het fluiten te richten. Ze fluit ook voetbalwedstrijden. Haar grote voorbeeld is voetbalscheidsrechter Björn Kuipers. ,,Het gaat om zijn stijl. Hij fluit zo min mogelijk, maar ziet wel alles. Ik ben onbelangrijk en wil zo weinig mogelijk fouten maken." 

Volledig scherm
Zara Dejongh in actie als hockeyscheidsrechter. © S Vanbeek
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda