Volledig scherm
De 90-jarige mevrouw graumans (links) is nog altijd actief als vrijwilligster bij Thebe Lucia. ze haalt haar vaste cliënt op en brengt hem in de rolstoel naar de kerkdienst. © ron magielse / pix4profs

90 jaar en nog altijd vrijwilliger bij woonzorgcentrum in Breda

Hartje bredaBREDA - Stoppen? Ik moet er niet aan denken.” Riet Graumans is op 7 mei 90 jaar geworden. Al bijna 28 jaar komt ze als vrijwilliger helpen in woonzorgcentrum Thebe Lucia. En als het aan haar ligt, gaat ze daar gewoon mee door. 

Op 1 december 1990 begon Riet samen met haar man Janus als vrijwilliger in het zorgcentrum waar indertijd haar moeder verbleef. Riet kan even niet meer op de naam komen van de vrijwilligercoördinator uit die tijd. Ze weet nog wel dat deze indertijd zei: ‘het is niet voor één keer hè’. Waarop Riet antwoordde: ‘nee, nee, als ik kom is het voor altijd.’ Daar is geen woord aan gelogen, zo blijkt.

Kerkdienst

Drie maal per maand is er een kerkdienst in het Lucia. Riet haalt de bewoners die hier naartoe willen op en brengt hen na de dienst weer naar hun afdeling Zo ook de zondag na haar verjaardag. ,,Kom Henk, dan doen we even je trui goed, dan kun je mee naar de kerk.” In totaal schuiven er deze ochtend zo’n 40 kerkgangers aan.

Klappen

Helemaal zonder slag of stoot is het uitvoeren van het vrijwilligerswerk in die 28 jaar niet gegaan. ,,Ik heb wel eens klappen gehad, van een vrouw die dacht dat ik aan haar man zat. Het was nochtans míjn eigen man”, memoreert ze. Vijf jaar geleden overleed haar man. Hij was daarvoor al een tijdlang ziek. Riet is door blijven gaan met haar gemeenschapswerk ,,vanwege de mensen. Je bent eens uit het huis”, geeft ze als verklaring voor haar jarenlange inzet.

Tijdens de high tea die ze van haar kinderen aangeboden kreeg bij haar 90ste verjaardag, een dag voor haar verjaardag, werd een speciaal voor haar geschreven nummer ten gehore gebracht. Aan dagbesteding heeft de 90-jarige nog lang geen gebrek. Ze doet haar eigen boodschappen, kookt voor zichzelf en bakt graag worstenbrood en cake voor haar familie, gaat handwerken in de ­IJpelaar en op dinsdagen wordt er gesjoeld.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

  • Eric Hellemons (5%)
  • Rob Penders (13%)
  • Ruud Brood (47%)
  • Robert Maaskant (14%)
  • iemand anders... (21%)
3958 stemmen