Richard Carapaz.
Volledig scherm
PREMIUM
Richard Carapaz. © EPA

Carapaz leeft jongensdroom: wielertrots van Ecuador ontbolstert

Drie weken geleden had niemand het over Richard Carapaz (26). Maar met nog drie etappes te gaan, stevent de Ecuadoriaan toch echt af op de eindzege in de Giro. Portret van een bescheiden Zuid-Amerikaan op een roze fiets.

Richard Carapaz.
Volledig scherm
Richard Carapaz. © AFP

Door Daan Hakkenberg

Een verjaardagscadeau. Hij heeft er vorige week zelf om gevraagd na de etappe naar Ceresole Reale, waar hij meer dan een minuut tijdswinst pakt op Vincenzo Nibali en Primoz Roglic. Richard Carapaz staat dan nog zesde in het klassement, maar voorvoelt dat er meer in het vat zit. De roze trui is dan al veel meer dan een droom. Dus als die avond sponsors van fietsfabrikant Canyon op bezoek komen bij de Movistarploeg, herinnert Carapaz hen fijntjes aan zijn verjaardag, over een week. Hij wil graag een roze fiets.

De roze trui verovert Carapaz de volgende dag al. Hij wint de etappe naar Courmayeur met bijna twee minuten voorsprong op Nibali en Roglic, tot dat moment de grote ­favorieten in deze Giro. En gisteren bij vertrek uit Valdaora was daar dan ook eindelijk die compleet roze racefiets. Voor Carapaz’ 26ste verjaardag én omdat ze er bij Movistar van overtuigd zijn dat hun renner de laatste drie etappes zal doorstaan en de Giro gaat winnen.

Wie drie weken geleden bij de start in Bologna een wedkantoor is binnengelopen met op een briefje Carapaz als eindwinnaar, kan zondag na de slottijdrit in Verona voor zichzelf misschien ook zo’n peperdure roze fiets kopen.

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”