Een goederentrein langs Tilburg over de Brabantroute.
Volledig scherm
PREMIUM
Een goederentrein langs Tilburg over de Brabantroute. © MarieTherese Kierkels / Beeld W

Trillingen en geluidsoverlast door treinen Brabantroute: PvdA eist compensatie voor Brabanders

De PvdA eist dat Brabanders worden gecompenseerd voor de overlast van de vele giftreinen die via de zogeheten Brabant­route door de provincie rijden. Dat schrijven partijleden zaterdag in een opiniestuk in het Brabants Dagblad.

 1. Giftreinen, een gevaar voor Brabant? ‘Ministerie lijkt zich niks aan te trekken van de eigen afspraken’
  PREMIUM

  Giftreinen, een gevaar voor Brabant? ‘Ministerie lijkt zich niks aan te trekken van de eigen afspraken’

  Het is een rustige, heldere nacht als op 4 mei 2013 een Nederlandse goederentrein door het Belgische stadje Wetteren raast. Er lijkt niks aan de hand, maar net wanneer de trein de bebouwde kom verlaat, ontsporen vijf wagons met daarin de giftige vloeistof acrylonytril. Binnen één tel vat de sloot langs het spoor vlam: een oogverblindende rivier van vuur, driehonderd meter lang. Giftige rookwolken stijgen op en bedreigen de huizen in de buurt. Via het rioolsysteem dringt de stof huizen in een straal van één kilometer rondom de rampplek binnen.
 2. Zomerserie: Wat als een giftrein ontploft op station Tilburg? De kans is vrij klein, maar de mogelijke gevolgen zijn enorm
  PREMIUM

  Zomerserie: Wat als een giftrein ontploft op station Tilburg? De kans is vrij klein, maar de mogelijke gevolgen zijn enorm

  Er loert gevaar op het Brabantse spoor. Afgelopen jaar reden 11.378 treinwagons met brandbare vloeistoffen door Tilburg. Drie keer zoveel dan is afgesproken. Ook in andere Brabantse steden als Eindhoven en Breda is sprake van grove overschrijdingen. Dit tot zorg van Brabantse gemeenten, die vrezen voor een ramp. Dit roept de vraag op: wat gebeurt er als het echt misgaat?
 1. NASA deelt eerste 360°-panoramafoto van Mars
  Play

  NASA deelt eerste 360°-panoramafo­to van Mars

 2. Bijna blinde wethouder op VVD-lijst tweede kamer: 'Belangrijk om jonge mensen met handicap te inspireren'
  Play

  Bijna blinde wethouder op VVD-lijst tweede kamer: 'Belangrijk om jonge mensen met handicap te inspireren'