Volledig scherm
Fort Oranje ster. © Screenshot Facebook

Jodenster Fort Oranje is 'ongepast en onsmakelijk'

PollZUNDERT - Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) keurt de actie van bewoners van Fort Oranje waarbij ze een oranje Jodenster dragen af. "Dit is ongepast en onsmakelijk", zegt Naomi Mestrum van het CIDI.

poll

Stuitend dat bewoners van Fort Oranje met een oranje davidster protesteren tegen sluiting camping

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
1601 stemmen

Het CIDI reageert op een foto van een bewoner van Fort Oranje op Facebook. De man draagt een oranje davidster met daarin de letters F.O. De man roept medebewoners van het park op om de sterren te dragen als protest tegen de sluiting van de camping.

"Dit is zeer ongepast", vindt Mestrum. "Een camping als kamp vergelijken met 
een kamp waarin 6 miljoen mensen systematisch zijn vermoord, dat is vergelijking die niet opgaat. De holocaust was iets verschrikkelijks waarin veel mensen onrecht is aangedaan. Bij Fort Oranje gaat het over een besluit van een gemeente."

Het CIDI geeft vaker een signaal af als de symboliek van de holocaust oneigenlijk wordt gebruikt. "Wij zijn daar zeer alert op. De holocaust was een verschrikking. Overlevenden en nabestaanden moeten we niet met dergelijke acties confronteren."

Tijdens het nazibewind in de Tweede Wereldoorlog waren Joden verplicht een gele davidster op hun kleding te dragen. Naar schatting zijn onder het regime van Hitler  6 miljoen Joden vermoord. 

In samenwerking met indebuurt Breda