Volledig scherm
Sebastian Vettel met in zijn kielzog Max Verstappen © EPA

Ferrari: Onze auto kan véél beter

Paniek is een groot woord na één mindere race, maar het moge duidelijk zijn dat de GP van Australië een grote teleurstelling was voor Ferrari. Sterk bij de wintertest, maar in Melbourne slechts vierde (Sebastian Vettel) en vijfde (Charles Leclerc).

Door Arjan Schouten

De nababbel in de garage van Ferrari duurde iets langer dan ingepland, na de eerste race van 2019. Geen winst, geen podium, helemaal niks voor de Scuderia die nog zo’n indruk had gemaakt bij de wintertest in Barcelona. Op bijna een minuut van winnaar Valtteri Bottas stuurde Sebastian Vettel pas de eerste Ferrari over de finish van Albert Park, gevolgd door Charles Leclerc. Niet alleen de Mercedessen waren onnavolgbaar voor Ferrari, ook Max Verstappen zat een halve minuut voor de twee rode auto’s. ,,Dit was niet wat wij verwacht hadden”, zo tekende de nieuwe teambaas Mattia Binotto voor een understatement van jewelste. Helemaal niemand zag dit aankomen, na het sterke voorseizoen van Ferrari, de laatste twee jaar de snelsten in Australië. ,,Sinds vrijdag hebben we geen moment de balans gevonden. Begrijpen we wat er mis is? Nee, nog niet. Maar we zijn er zeker van dat de auto hier nog niet zijn volledige potentieel heeft laten zien. Het kan veel beter. En ik ben er zeker van dat we na het analyseren van de data uit gaan vinden waar het aan schort.”

Vettel kwam met een soortgelijk verhaal. ,,Na Barcelona had ik veel vertrouwen in de auto, maar dit weekend voelde geen moment goed. De auto speelde maar wat onder me”, aldus Vettel, die na een slechte tweede stint op de mediumbanden hulp van de teamleiding nodig had om zijn nieuwe jonge teammaat Leclerc van zich af te houden. De Monesgask kreeg de instructies om achter de Duitser te blijven. ,,Het ging ons hier om de punten. We hadden de snelheid niet en dan moet je die twee auto’s gewoon naar huis brengen”, verdedigde Binotto de teamorders. ,,Het is ook niet dat het om de winst ging, hè..”

Qua cijfers staat de auto er gewoon goed voor, maar blijkbaar missen we nog wat”, besloot Vettel. ,,Nu is het zaak dat we gaan analyseren wat dat is en ik ben er zeker van dat we dat snel gaan vinden.”

Bekijk hier de samenvatting: