Botsing met Vettel kost Verstappen topklassering, Hamilton wint

Spektakel op SilverstoneVerkleed als James Bond en met de logo’s van 007 op zijn wagen, maakte Max Verstappen er wel een heel spectaculaire grand prix van Groot-Brittannië van. Met knokpartijen met Charles Leclerc en Sebastian Vettel vermaakte hij de Britten, maar een ram van Vettel koste hem uiteindelijk een podiumplaats: vijfde. Recordwinst was er voor Lewis Hamilton: zijn zesde zege op Silverstone.

Door Arjan Schouten

Alsof de klok een jaar of zeven terug was gezet op Silverstone. Alsof ze weer in een kart elkaar het leven zuur maakten, zo vochten Max Verstappen en Charles Leclerc ronde na ronde op het asfalt van Silverstone. De zinnenprikkelende openingsdans op Silverstone werd nog verzorgd door Mercedes, waar Valtteri Bottas en Lewis Hamilton een paar rondjes lang voor adembenemende televisie zorgde. Daarna mochten de twee potentiële troonopvolgers het publiek in Northampstonshire vermaken.

Waar Verstappen en Leclerc twee weken terug in Oostenrijk mee waren begonnen, kreeg in Engeland een nog veel smakelijker hoofdstuk. In het grind gingen ze. Wheelbangend tegen elkaar aan. Binnendoor, buiten langs, met de neus op de vleugel.

Volledig scherm
© REUTERS

Het moest bijna wel fout aflopen, leken alle 141.000 jubelende fans in Engeland te denken. Maar het liep niet mis. Het gevecht tussen de Nederlander en de Monegask leek even te worden onderbroken door een gezamenlijk bezoek aan de pitstraat, maar zelfs daar was het geen wapenstilstand voor Verstappen die bij het verlaten van de pits over de Ferrari-coureur sprong. Een safety car (Antonio Giovinazzi maakte even een uitstapje naar de grindbak) zette de strijd van de twee youngsters die wel met een magneet aan elkaar verbonden leken even op pauze. Maar daarna ging het nog ronden lang vrolijk verder. Leclerc haalde ‘m zelfs nog even in, waarna Verstappen er weer langs schoot en vervolgens meteen teamgenoot Pierre Gasly inhaalde. Die Fransman fungeerde lang genoeg als buffertje tussen de twee kemphanen om het gevecht dan toch definitief te beëindigen.

Zo leek een podiumplaats in de maak voor Verstappen, verlost van Leclerc en jagend op Sebastian Vettel. De volgende Ferrari met wie hij moest vechten. In rondje 38 verschalkte hij de Duitse routinier na een aantal pogingen op fraaie wijze. Maar een paar bochten verder ging het dan toch mis. Bij het aanremmen voor de de laatste chicane ramde Vettel vol op de staart bij de Nederlander. Beiden vlogen het grind in. ,,Wh*t the f*ck?“, brulde Verstappen door de boordradio.

Met enige vertraging kwamen de twee wonderwel nog terug op de baan, al moest Vettel wel meteen naar de pits voor een nieuwe vleugel en was zijn race over: vijftiende. Verstappen klaagde over beschadigingen, maar kon zijn weg op plaats vijf vervolgen. Meer zat er door de clash met Vettel echter niet meer in voor Verstappen. Zo eindigde Pierre Gasly (vijfde) met enig geluk voor het eerst in dienst van Red Bull Racing voor de Nederlander.

Recordwinst (zijn zesde) was er voor Lewis Hamilton, die in alle chaos met een safety car en twee pitstops over Bottas sprong. Geen coureur deed het hem voor, zes keer winnen op Silverstone. Bottas werd nog tweede, voor Leclerc. De Monegask die zo toch nog optimaal profiteerde van het dramatische gevecht tussen Vettel en Verstappen.

,,Wat een dag. Wat een dag. Ik houd van je Silverstone’’, jubelde Hamilton, die zwaaiend met de Union Jack het publiek bedankte tijdens zijn ereronde.

Uitslag GP van Groot-Brittannië
Volledig scherm
Uitslag GP van Groot-Brittannië © AD
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© BSR Agency

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen