Volledig scherm
PREMIUM
Op een zomeravond zit het terras van De Botanist overvol. © Johan Wouters/Pix4Profs

Restaurant De Botanist in Breda wijkt af van de standaard

EetrecensieBREDA - In het bekende pand ‘De Trapkes’ in Breda is sinds kort De Botanist gevestigd. Deze zaak wil zijn gasten verrassen met internationale trends. Het resultaat: shared dining, cocktails, dj’s en Aziatische invloeden.

De kaart 

- De menukaart is gericht op shared dining. Centraal staan vijf dinerplateaus in de stijlen vlees, vis en groente. De side dishes van 4,00 en 4,50 euro kunnen apart erbij besteld worden. Naast deze plateaus biedt de kaart ook zes hoofdgerechten.

- Dit is het eerste restaurant dat de drie eigenaren, Freek Sprangers, Bas Remie en Enes Gülen samen openen. Inmiddels is bekend geworden dat ze samen met Bram Flipse nog een restaurant gaan beginnen, in het pand aan de Veemarktstraat in Breda waar voorheen Iguana was gevestigd.

Lampjes glinsteren in de bomen, een bootje vaart langs en in de verte zingt een muzikant. We ervaren een vakantiegevoel als we aankomen bij De Botanist in Breda. Het restaurant is gevestigd in een historisch pand aan de Nieuwe Mark, in de volksmond bekend als ‘De Trapkes’.

Volgens de berichtgeving zit de tent, zeker op weekendavonden, helemaal vol. Deze vrijdagavond is dat ook het geval. Bij binnenkomst blijkt dat alle tafeltjes bezet zijn. We worden naar een klein tafeltje gebracht tussen twee stelletjes in. Even passen en meten, want de tafeltjes staan erg dicht op elkaar. Desondanks is het lastig praten, omdat het erg gehorig is binnen. Het galmt en dat is zonde van de sfeer.

De inrichting van de zaak is schitterend. De Botanist doet haar naam eer aan, ze hebben gebruik gemaakt van veel groentinten, overal staan en hangen planten en zie je houtelementen terug. Bij de keuken en bar staan bakken met daarin kruiden. Deze worden gebruikt voor de gerechten én de cocktails. Een gezellig gezicht. Het is wel even wennen aan de geur. Deze is bij binnenkomst ietwat overheersend.

  1. Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Bierconsumptie zit weer in de lift’
    PREMIUM
    interview + video

    Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Biercon­sump­tie zit weer in de lift’

    BREDA - Nicolas Bartholomeeusen werd geboren aan de Bredabaan in Maria-ter-Heide bij Brasschaat in België. Die weg voert in één lange rechte lijn door Wuustwezel en Zundert naar Breda. Bartholomeeusen zegt niet dat dat hij voorbestemd was om directeur te worden van Bierbrouwerij AB Inbev, met het hoofdkantoor in Breda. Maar hij beaamt dat het mooi toeval is. “Ik voel me hier goed thuis. We kwamen vroeger vaak in Breda en West-Brabant, dus ik ken de omgeving.”

In samenwerking met indebuurt Breda