Volledig scherm
© Shutterstock

Door deze initiatieven hoef jij je favoriete drankje uit de kroeg niet te missen

Koken & etenDoor de coronacrisis kunnen we al een tijdje niet meer naar onze favoriete stamkroeg. Restaurants bezorgen sterrenmenu’s aan de deur en lunchtoko’s serveren nu ook diners, maar voor cafés zijn de mogelijkheden niet eindeloos. Maar door verschillende acties kunnen we nu tóch weer ons favoriete uitgaansdrankje nuttigen.

Veel ondernemers bundelen hun krachten en bieden gasten nu thuisproeverijen aan of bedenken virtuele kroegentochten om hun contacten te onderhouden. Wie in de buurt van Vasse in Overijssel woont, heeft mazzel. Die kan morgen een speciale bierbus verwachten, maar de meesten van ons moeten toch echt tot 1 juni geduld hebben: dan kunnen we pas weer het terras op. Hieronder enkele creatieve initiatieven van ondernemers om tot die tijd de dorst te lessen.

Virtueel cocktails shaken

Met De Thuisborrel Club kun je zelf cocktails maken met behulp van verschillende bartenders.
Volledig scherm
Met De Thuisborrel Club kun je zelf cocktails maken met behulp van verschillende bartenders. © Shutterstock

Typhoon Hospitality en The Activators roepen in samenwerking met elf Nederlandse cocktailbars, drankenpartners – zoals Hendrick’s Gin en Monkey Shoulder – en The Cocktailbox ‘De Thuisborrel Club’ in het leven. Op 22 en 23 mei kun je via een digitaal platform samen met bartenders de cocktails van het menu maken en wordt er voor entertainment gezorgd. Elke bar verzorgt tussen 20.00 en 23.00 uur een programmering dat elk uur opnieuw start, waardoor je in één weekend wel zes bars kunt bezoeken. 

,,Veel cocktailbars hebben het zwaar in deze periode en wij wilden ze  graag helpen. Met dit nieuwe initiatief ondersteunen we bars en zorgen we voor een leuke beleving bij de consument’’, vertelt Rachel Persoon, eigenaresse van Typhoon Hospitality en The Activators. Deelnemende bars zijn onder andere Door74 in Amsterdam, The Court in Den Haag en de Rotterdamse bar Amehoela. Je kunt deelnemen door je online in te schrijven en kiezen voor twee opties: inschrijven met of zonder The Cocktailbox. 

Pop-up diner aan huis

Volledig scherm
© Lowlander Botanical Beers

Op vrijdag 29 mei organiseert botanisch brouwer Lowlander een pop-up diner, genaamd ‘The Home Edition’. In samenwerking met culinair bedrijf The Holy Kauw Company bezorgt de brouwerij een compleet viergangen menu met cocktail, vier bijpassende Lowlander-bieren, brood en boter, glaswerk, tafelaankleding en een goodiebag, waar je 45 euro voor betaald. Je kunt bij de aanmelding voor het menu zowel alcoholische als non-alcoholische dranken kiezen.

Lowlander brouwt bieren met kruiden, specerijen en fruit – ofwel botanicals. Chef Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever-distilleerderijen. ,,Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen.’’

Whiskyproeverij

Michael Lieffering, eigenaar van Outscape Business Walking, waarmee hij normaal gesproken wandel- en hikingexcursies voor ondernemers en bedrijven organiseert, hield vorige week de eerste editie van ‘The Outscape Virtual Whiskies of the World Tour’. ,,Het is belangrijk om je contacten in deze tijd te onderhouden, anders verwatert het helemaal’’, zegt Lieffering.

De virtuele whiskytour van Lieffering bestaat uit verschillende whisky’s uit onder andere Amerika en Schotland.
Volledig scherm
De virtuele whiskytour van Lieffering bestaat uit verschillende whisky’s uit onder andere Amerika en Schotland. © Michael Lieffering

Met de virtuele whiskyproeverij geeft Lieffering een presentatie aan liefhebbers over verschillende soorten whisky, hierna begint het grote proeven met de whisky’s die Lieffering van tevoren heeft opgestuurd naar de deelnemers. ,,Het is leuk om met elkaar de verschillen te ontdekken en dit met elkaar te delen.’’

Waar hij zich normaal gesproken verdiept in het ondersteunen van bedrijven en ondernemers op het gebied van vitaliteit en teamgeest, probeert Lieffering nu met de virtuele bijeenkomsten de druk van de ketel te halen. ,,Je komt op deze manier een beetje uit de coronagreep. Het staat niet echt in relatie met vitaliteit, maar zo blijven wel je contacten overeind. Met elkaar gesprekken voeren is ook belangrijk, de problematieken binnen bedrijven blijven namelijk wel gewoon doorgaan.’’ 

Jenever masterclass

Volledig scherm
© Douwe de Boer

Ook jeneverproducent Hooghoudt is begonnen met het aanbieden van online proeverijen. Normaliter organiseert de producent proeverijen en rondleidingen op locatie, maar door de coronamaatregelen zijn zij begonnen met de online proeverijen. Nu houdt Hooghoudt drie donderdagen in de maand online Jenever Masterclasses, waarbij iedereen thuis de jenevers van Hooghoudt kan proeven. 

Deelnemers ontvangen thuis een proefpakket met vier miniaturen van Hooghoudt. Daarnaast biedt de producent ook een non-alcoholische jenever aan. De jeneverproducent geeft aan hier ook na de coronacrisis mee door te willen gaan. 

Wat zijn de effecten van alcohol en wat gebeurt er met je lichaam als je alcohol een maand lang uit je leven bant?