Volledig scherm
PREMIUM
De Heliconleerlingen in het Veemgebouw. © Helicon Helmond Facebook

Helmondse leerlingen tijdens Dutch Design Week: ‘Even wennen aan drinkbare sla’

EINDHOVEN/HELMOND - Ooit geweten dat sla goed groeit door vissenpoep? Zes leerlingen van Helicon uit Helmond bewijzen dat tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. In negen dagen serveren zij naar verwachting een kleine tweehonderd kilo groenvoer in hun pop up saladbar.

Het ziet er bijzonder uit. Op de vijfde etage van het Veemgebouw in Eindhoven staan vier grote visbakken met daarin zo’n zeshonderd forellen. Hun uitwerpselen worden via een pompsysteem naar de tientallen meters lange bedden met slaplanten en kleikorrels gepompt. Door die korrels worden de uitwerpselen weer gefilterd, waardoor het overgebleven, schone water weer terug naar de vissen gepompt kan worden. De cirkel is rond, precies wat de Helmondse leerlingen voor ogen hebben. ,,Grond van boeren wordt vaak niet met rust gelaten. Er wordt veel in geknald en je krijgt veel afvalstoffen in de grond. Hier doen we dat anders”, legt derdejaars leerling Romy Manders de ‘stadslandbouw’ uit.

  1. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.