Daphna Isaacs en Laurens Manders.
Volledig scherm
PREMIUM
Daphna Isaacs en Laurens Manders. © Mike Roelofs

Designers Daphna & Laurens: 'We hoeven elkaar niets uit te leggen'

EINDHOVEN - De Eindhovense studio Daphna Laurens ontwerpt de laatste tijd veel designtentoonstellingen. Dit jaar onder meer die voor Dutch Invertuals, Dutch Design Awards en die van Design Academy Eindhoven. Een gesprek over vorm. En samenwerken.

Daphna Isaacs en Laurens Manders.
Volledig scherm
Daphna Isaacs en Laurens Manders. © Mike Roelofs

Ja, de vormgeving van de afstudeerexpositie van Design Academy Eindhoven (DAE) is ook dit jaar weer een monsterklus. Vorig jaar deden ze het voor de eerste keer en oogstten toen veel lof met de strakke, sobere en zeer doelmatige vormgeving. Want de omgeving - de voormalige Campina melkfabriek - is een visueel prachtige, maar ook heel drukke locatie waar het lastig tegen opboksen is. Daphna Isaacs (1982) en Laurens Manders (1984) vormen sinds 2008 designstudio Daphna Laurens. Dat maakt vooral productdesign, met een strakke, af en toe speelse vormgeving en met veel gevoel voor materiaal. 

De laatste jaren is de studio vaak gevraagd designtentoonstellingen te ontwerpen, onder meer voor Dutch Invertuals, De Kazerne en vorig jaar kwam daar de eindexamententoonstelling van de DAE bij, op een geheel nieuwe locatie; de voormalige melkfabriek langs het kanaal in Eindhoven. 

Het duo stelt dat er flink wat verschil zit in het werk dat de studenten nu maken en toen zijzelf afstudeerden aan de academie, iets meer dan tien jaar geleden: ,,Zij zijn nu veel meer sociaal- en milieu-geëngageerd dan in onze tijd. Ze kijken veel meer naar problemen en willen die oplossen, daar waren wij nog niet zo veel mee bezig. Toen ging het toch veel meer over productdesign en esthetiek, ging het over dingen. Nu gaat het meer over mensen en processen." 

En dat zie je terug in het werk: ,,Eén student levert voor de komende Graduation Show 30 A-viertjes in. Dat is het belangrijkste deel van haar afstudeerwerk. Oké, zet dát maar eens goed neer op een expositie...", zucht Manders.