De bieb helemaal voor jezelf; een magisch moment voor Jacqueline

DromenOp haar gemakje loopt Jacqueline Coppens langs alle boekenkasten. Af en toe pakt ze een boek en leest ze aandachtig de achterflap. De Roosendaalse is in haar hum. Want ze heeft de Roosendaalse bibliotheek voor zich alleen. 'De bieb is mijn tweede huis, hier ben ik zen.'

Helemaal alleen

Volledig scherm
Jacqueline Coppens tussen de boeken in de Roosendaalse bibliotheek. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Al twintig jaar loopt Jacqueline rond met de gedachte 'wat zou het mooi zijn als ik een bibliotheek een hele dag helemaal voor me alleen heb.' Haar langgekoesterde wens gaat met dank aan bibliotheek VANnU aan de Markt in Roosendaal in vervulling. Nou ja gedeeltelijk, want de bieb is aan het verbouwen en hierdoor staat slechts een klein deel van de collectie in de rekken. Als de verbouwing klaar is, begin april, keert Jacqueline terug om een hele zondag in haar uppie rond te dwalen tussen de boeken. Om alvast de sfeer te proeven, heeft ze de bieb op een avond na sluitingstijd alvast een uur lang voor zich alleen. 

Boekentic

Volledig scherm
In een bibliotheek komt Jacqueline tot rust. © Chris van Klinken / Pix4Profs

,,Ik ben opgegroeid met boeken. Mijn moeder nam me altijd mee naar de bibliotheek. Ze las altijd voor en dat vond ik iets magisch. Die boekentic heb ik overgenomen, dat is duidelijk. Mijn man noemt ons huis ook een halve bibliotheek, overal staan boeken. Behalve in de wc en in de badkamer. Ik lees gemiddeld twee boeken per week. Sinds kort hou ik in een excelbestand bij welke titels ik lees. Dit jaar heb ik tot nu toe 110 boeken kunnen afstrepen. Qua genre ben ik een alleseter, of het nu een roman is, een biografie of een thriller of fantasy. Ik probeer alles. Mijn stelregel is dat ik altijd de eerste honderd bladzijdes lees, want elk boek verdient een kans." Uiteraard heeft ook Jacqueline favorieten op haar lijstje staan. ,,Och, zoveel. Maar als ik dan toch moet kiezen dan wil ik toch de rozenreeks van Jennifer Donnelly noemen. De Theeroos en De Winterroos zijn romans die ik zeker al zes keer heb verslonden."

Bruidsrepo

Het boekenvirus blijft nog wel even in de familie, want de dochter van Jacqueline is eveneens verknocht aan het papier. ,,Dat ging zelfs zo ver dat de foto's voor de bruiloft van mijn dochter en haar man in de Roosendaalse bibliotheek zijn gemaakt. Een schitterend paar tussen de boeken, mooi toch."Haar korte verblijf in de Roosendaalse bieb smaakt na afloop duidelijk naar meer. ,,Super om dit mee te maken. Ik kan niet wachten tot april. Zo fijn om in m'n uppie hier te zijn. Ik kan echt heel lang naar de inhoud van de  boekenrekken turen en dan voel ik me soms bezwaard als er andere mensen zijn. Daar heb ik nu geen last van. Ik word er helemaal zen van."

Durf te dromen
Nog één keer naar het graf van vader, een rondje rijden in een echte ambulance... De verslaggevers van BN DeStem gingen de afgelopen weken op pad om uw dromen waar te maken. Dit leverde vrolijke, ontroerende taferelen op. Deze periode rond kerst verschijnen de waargemaakte dromen op bndestem.nl/dromen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom