Voor een gemeente als Bergen op Zoom zit er veel te weinig geld in de reservekas.
Volledig scherm
Voor een gemeente als Bergen op Zoom zit er veel te weinig geld in de reservekas. © ANP XTRA

Zo beroerd gaat het echt met Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Bijna zit Bergen op Zoom op zwart zaad. Er mag nu niks meer mis gaan of de gemeente komt echt in het nauw. De reserves zijn in een jaar zowat gehalveerd. En het einde is nog niet in zicht. ,,We gaan door het ijs”, vat wethouder Patrick van der Velden de ernst van de situatie samen.

Uit de jongste cijfers die de noodlijdende gemeente presenteert blijkt hoe zwaar de stad in de financiële problemen zit. Begin vorig jaar zat er nog ruim 40,5 miljoen euro in kas. Om klappen op te vangen. Maar 2019 was een dramatisch jaar voor de Bergse spaarpot.

Richting afgrond

Quote

Uiteinde­lij­ke ambitie: geld overhouden

De miljoenen euro’s vlogen de deur uit, vooral ook door tekorten op de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daarvan wordt onder meer huishoudelijke hulp betaald. Zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Maar ook het debacle met zwembad De Schelp hakte erin, het kostte de stad ruim twee miljoen.

Gevolg van dat alles: op 1 januari dit jaar had Bergen op Zoom nog maar een kleine 23,5 miljoen achter de hand. Veel te weinig voor een gemeente van deze omvang. Als er niks gebeurt gaat het de komende jaren nog verder richting afgrond blijkt uit een vooruitblik. De voorspellingen: nog maar iets van 18 miljoen in kas in 2021 en in 2022 slechts 15 miljoen.

Nieuwe ellende

,,We moeten gaan opletten dat we nog geld hebben voor tegenvallers”, is het eerlijke antwoord van Van der Velden die tijdelijk baas is over de financiën van de stad. ,,En nieuwe tegenvallers komen er altijd”, vreest hij. Zoals de gevolgen van de coronacrisis waarvan de economie een enorme optater krijgt.

Dat gaan alle gemeenten merken. Zelfs gemeenten die niet zo slecht bij kas zaten als Bergen op Zoom hijsen al de stormbal. ,,Een nieuwe Schelp kunnen we echt niet erbij hebben”, verduidelijkt Erwin Stander, woordvoerder van de gemeente.

Alles op alles

De stad is 2020 slecht begonnen, staat nu al weer zo’n zeven miljoen in de min. Daarom wordt alles op alles gezet om het mes in uitgaven te zetten. ,,We willen dat negatieve saldo wegpoetsen”, aldus Van der Velden. Door een uitgavestop die hij eerder aankondigde. Ambtenaren zijn druk bezig. ,,Deze week wordt alle informatie aangeleverd, volgende week is er duidelijkheid.”

Terwijl hij hiermee worstelt, vindt ook de reset plaats. Het terug naar af waartoe de politiek eerder besloot. Deze week wordt waarschijnlijk duidelijk wat voor dramatische bezuinigingen nodig zijn om Bergen op Zoom ook op de langere termijn uit het moeras te trekken. Uiteindelijke ambitie: geld overhouden en in de plus blijven!

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom