Blijft het miljoenentekort verder oplopen? Of komt er eindelijk actie!
Volledig scherm
Blijft het miljoenentekort verder oplopen? Of komt er eindelijk actie! © ANP XTRA

Zet Bergen op Zoom het mes in uitgaven?

BERGEN OP ZOOM - Wat voor gemeente wil Bergen op Zoom zijn? Wat wil ze wel doen? En wat niet? Wat wil die gemeente haar inwoners nog bieden? En wat is op de lange termijn gewoon niet meer te betalen. Dat lastige onderwerp gaat de Bergse gemeenteraad de komende maanden tackelen.

Takendiscussie heet dat officieel. Een onderwerp dat de voorbije ruim tien jaar met regelmaat de politieke agenda haalde. Maar steevast ook weer stillekes naar de coulissen verdween. Tot nu. Want eind vorig jaar was voor de gemeenteraad de maat meer dan vol. Het huidige college doet veel te weinig om de uitgaven te verminderen vindt die Bergse politiek.

Schuld is torenhoog

Quote

Pijnlijke beslissin­gen lijken onvermijde­lijk

En dat is hard nodig nu het miljoenentekort van de stad naar recordhoogte gaat. De schuldenlast zat eind vorig jaar rond de 240 miljoen euro. Een bedrag dat het voorbije jaar verder is opgelopen. Pijnlijke beslissingen lijken dan ook onvermijdelijk om de financiële situatie van de stad te verbeteren, viel tijdens de vergadering over de begroting voor 2020 te beluisteren.

Om tot een goed beeld te komen gaat Bergen op Zoom zich meten met tien andere, vergelijkbare gemeenten. Om te zien hoe het daar is gesteld met de kosten. Het gaat dan om gemeenten die ook een sterke centrumfunctie hebben en een matige sociale structuur. Dat laatste wil zeggen dat mensen vooral hun eigen gang gaan, niet zoveel met elkaar hebben.

Niemand mag erbij zijn

Hoe gaat die gemeenteraad dat aanpakken? Nou vooral in beslotenheid valt uit een memo aan de gemeenteraad af te leiden. Niemand mag meeluisteren tijdens de drie sessies die in februari en maart zijn gepland, vindt het college. Omdat de sfeer anders is tijdens een niet-openbare bijeenkomst, heet het in een toelichting van burgemeester Frank Petter. Of het inderdaad in de achterkamertjes van de politiek wordt bedisseld op welke manier Bergen op Zoom zich zelf gaat redden is overigens nog geen uitgemaakte zaak. Maandag overleggen de fractievoorzitters er nog over.

In juni duidelijkheid

Als ook zij ervoor kiezen de deur dicht te houden, komt pas in juni wat er allemaal is opgeborreld tijdens die drie heisessies naar buiten. Dan praat de gemeenteraad voor het eerst wel in openbaarheid over de keuzes die gemaakt gaan worden. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom