Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

RIVM: 80 sterfgevallen, 176 nieuwe besmettingen in Brabant

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat er in de afgelopen 24 uur 80 nieuwe dodelijke slachtoffers zijn geregistreerd van het nieuwe coronavirus. Het totaal aantal overledenen in dit land komt daarmee op 356 personen. Dinsdag waren dat er 276.

Het totaal aantal gemelde patiënten met het virus is landelijk met 852 gestegen naar 6412 personen.  De meeste mensen daarvan wonen in Noord-Brabant: 1915 in totaal. Dat is een stijging van 176 ten opzichte van dinsdag, toen er 1739 Noord-Brabanders besmet waren. In de leeftijdscategorie 80 tot 84 jaar overlijden veruit de meeste patiënten. 

Lokale uitschieters

In Tilburg nam het aantal besmette mensen de laatste 24 uur toe met 13 personen (224 in totaal). In Breda steeg dat aantal van 167 naar 181 en de teller in gemeente Meierijstad liep van 139 besmette personen op naar 149. In Bergeijk is het aantal patiënten sinds dinsdag verdubbeld: van 5 naar 10 besmette personen. In Eindhoven kwamen er 12 nieuwe coronapatiënten bij: het aantal steeg van 68 naar 80. 

Belangrijke boodschap

Eerder deze woensdag kwam RIVM-directeur Jaap van Dissel met een 'belangrijke boodschap'. ,,De exponentiële groei is zeer waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend", klonkt het. De maatregelen tot afgelopen maandag, zoals geen handen meer geven en sluiting van de horeca, hebben bijgedragen aan de afremming van het virus, wist Van Dissel tevens te melden. 

Nog een bemoedigend cijfer: de laatste dagen vlakt het aantal ziekenhuisopnames door corona wat af, lijkt het. Toch is het ‘echt spannend’ of het aantal ic-plekken voldoende zal zijn als op 1 april naar verwachting 1600 mensen op de intensive cares liggen; 1100 coronapatiënten en 500 andere ernstig zieken.

Schommelen

Het RIVM meldde dinsdag dat de aantallen per dag behoorlijk schommelen en dat daaruit niet op te maken valt of de strengere maatregelen van de regering effect hebben. ‘Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn’, liet het rijksinstituut weten. 

Het aantal coronapatiënten per Brabantse gemeente: