Volledig scherm
© AB InBev

Bierbrouwer AB InBev hoeft even geen huur van horeca en levert kosteloos vers fust bij heropening

BREDA - Bierbrouwerij AB InBev stelt voor al zijn horecarelaties de huurbetalingen uit voor de maand april. Daarnaast neemt de brouwer van onder andere Jupiler, Hertog Jan en Leffe alle aangebroken fusten retour. Ze worden kosteloos vervangen door volle fusten bij heropening van de horeca. Hetzelfde geldt voor tankbier.

Vorige week kondigde de brouwerij al aan horecarelaties te ondersteunen met individueel maatwerk. Met het extra pakket aan maatregelen neemt AB InBev de volgende stap om horeca te steunen in de sluitingsperiode vanwege het COVID-19 virus.

Hoofdhuurder

AB InBev is in de meeste gevallen niet zelf eigenaar van panden maar zit daar wel vaak tussen als hoofdhuurder, zodat horecabedrijven de huur betalen aan de brouwer. De uitstel van de huurbetaling is iets anders dan een kwijtschelding, zegt woordvoerder Wilco Heiwegen. “Het uitstel is voor iedereen en is de minimummaatregel. Daarnaast blijft maatwerk mogelijk.”

Ook Heineken heeft eerder deze week verschillende mogelijkheden aangekondigd om de financiële positie van klanten te ondersteunen, zoals verlenging van betalingstermijnen. En ook Heineken ruilt fusten bier gratis om.

Géén huur

Het Nederlandse hoofdkantoor van AB InBev staat in Breda, waar ook het merendeel van de horeca klant is bij de brouwerij en 85 bedrijven een huurconstructie hebben met AB InBev. Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met de stap. “Alles helpt. Al zijn er brouwerijen die verder gaan, zoals Haacht en Palm. Die hebben aan Bredase bedrijven laten weten dat ze géén huur hoeven te betalen zolang ze dicht zijn.”

Pijn verdelen

Vanmiddag is er in Breda een overleg tussen het stadsbestuur, KHN, enkele grote pandeigenaren en brouwerijen (waaronder Heineken, Bavaria en AB InBev). De Vos hoopt dat daar een extra pakket uitrolt. Uitstel van huur is volgens hem sympathiek, maar nog niet voldoende. “Ondernemers maken nu geen omzet en moeten straks alsnog opeens veel rekeningen betalen. Ik hoop dat we met brouwers, pandeigenaren, horeca en de gemeente kunnen afspreken hoe we samen de pijn kunnen verdelen. Mogelijk kan dat dan ook dienen als voorbeeld voor de rest van Nederland.”

  1. Glas en metaal uit kunstgras gestofzuigd: Bredase voetbalclubs kunnen weer veilig het veld op

    Glas en metaal uit kunstgras gestof­zuigd: Bredase voetbal­clubs kunnen weer veilig het veld op

    BREDA - De voetbalclubs VV Bavel en JEKA kunnen weer gebruik maken van hun kunstgrasvelden. Nadat de gemeente Breda afgelopen dinsdag een laatste test heeft gedaan, kan er weer worden gevoetbald. Halverwege mei werden de splinternieuwe velden afgekeurd. Dat was omdat er klein deeltjes glas en metaal waren gevonden. Dat bleek nadat spelers van JEKA zeker een week gebruik hadden gemaakt van het veld. In Bavel was overigens nog niet gevoetbald.

In samenwerking met indebuurt Breda