Uitstel Spelen was onvermijdelijk: het was onverantwoord, oneerlijk en onethisch

AnalyseHet was onverantwoord, oneerlijk en onethisch. En dus was uitstel van de Olympische Spelen uiteindelijk onvermijdelijk. De olympische vlam wordt nu in 2021 ontstoken in Tokio.

Door Rik Spekenbrink

Het Internationaal Olympisch Comité wachtte lang, heel lang. Het liet het zo ver komen dat een aantal landen al aangaf geen ploeg naar Tokio af te vaardigen. Dat atleten en bonden hardop riepen om uitstel. En dat boegbeelden waarschuwden voor levensgevaarlijke taferelen, als er niet snel duidelijkheid zou komen. Onder die druk zwichtte het IOC uiteindelijk. De Olympische Spelen van Tokio beginnen niet op vrijdagavond 24 juli 2020.

  1. Kwalificatieperiode voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    Kwalifica­tie­pe­ri­o­de voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    De internationale atletiekfederatie World Athletics heeft de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 opgeschort. Tot aan 1 december kunnen atleten zich niet kwalificeren voor het evenement in Japan, dat vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus naar de zomer van 2021 is verschoven. Atleten die zich eerder al voor Tokio 2020 hadden geplaatst, behouden die status en blijven daardoor in aanmerking komen voor deelname aan de Zomerspelen.