Maurits Hendriks
Volledig scherm
Maurits Hendriks © ANP

Maurits Hendriks: Spanning eraf, maar ook heel veel vragen

Technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks is blij dat het IOC vanmiddag duidelijkheid heeft verschaft over het uitstellen van de Olympische Spelen van Tokio. ,,Het is toch snel gegaan de afgelopen dagen. We weten nu: er zijn geen Spelen tot de wereld coronaveilig is. Ze worden niet vóór januari gehouden. Dat zorgt voor een zucht van verlichting.”

,,Atleten en bonden zaten de afgelopen tijd in een spagaat”, gaat Hendriks verder. ,,Nu kunnen we tegen iedereen zeggen: laat het trainingsprogramma even los, focus je eerst op je gezondheid. Dat is voor nu het allerbelangrijkste.”

De spanning is er nu af, zegt Hendriks. ,,Maar je zult zien dat er vanaf morgen heel veel nieuwe vragen ontstaan. Wat betekent dit? We hebben nu tijd gewonnen om dat allemaal zorgvuldig uit te zoeken. Wij als NOC*NSF moeten bijvoorbeeld kijken naar de financiering van de bonden, contracten met coaches zullen moeten worden verlengd, dat soort zaken.”

Topsporters hoeven zich geen zorgen te maken over hun A-status. NOC*NSF heeft met het ministerie van VWS afgesproken dat die statussen, met bijbehorend salaris, worden verlengd. ,,Normaal gesproken was voor iedereen de Olympische Spelen het verlengmoment geweest. Die atleten weten nu dat ze hun inkomen niet kwijt raken.”

  1. Kwalificatieperiode voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    Kwalifica­tie­pe­ri­o­de voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    De internationale atletiekfederatie World Athletics heeft de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 opgeschort. Tot aan 1 december kunnen atleten zich niet kwalificeren voor het evenement in Japan, dat vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus naar de zomer van 2021 is verschoven. Atleten die zich eerder al voor Tokio 2020 hadden geplaatst, behouden die status en blijven daardoor in aanmerking komen voor deelname aan de Zomerspelen.