Volledig scherm
Vrijwilliger Simon van Tilburg (Baronie) met op de achtergrond zijn kleindochter Amber Pijnenburg die ook achter de bar werkt. Foto René Schotanus/Pix4Profs © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Wordt Simon van Tilburg Clubheld 2017?

Simon van Tilburg is een graag gezien persoon op sportpark De Blauwe Kei van Baronie. Hij is genomineerd voor Clubheld van BN DeStem.

Zijn warmte en empathisch vermogen, zijn humor niet te vergeten en natuurlijk zijn harde werken. Het maakt Simon van Tilburg tot de meest geliefde persoon binnen voetbalvereniging Baronie. Zijn domein: het sponsorhome annex bestuurskamer van de Bredase hoofdklasser. Samen met Coby Diekman ontvangt hij hier op 'thuiszondagen' spelers, bestuur en begeleiding van zijn eigen cluppie, maar bovenal is hij dan gastheer voor de delegaties van bezoekende verenigingen en de arbitrale trio's. Iedereen wordt door hem in de watten gelegd; Baronie heeft in Van Tilburg daarmee een op alle fronten fantastisch uithangbord. Verbluffend is de energie die Van Tilburg, inmiddels 83 jaar oud, nog aan de dag legt. Hijzelf blijft er nuchter onder: ,,Ik ben al tien jaar hartpatiënt en heb astma. Wanneer ik dit werk niet had gedaan, dan was ik waarschijnlijk dood geweest of had ik als een dood vogeltje thuis voor het raam gezeten.”

Tweede loopbaan

Minimaal 25 uur in de week is Van Tilburg in de weer voor Baronie. Want naast zijn werk in het sponsorhome staat hij ook doordeweeks en op zaterdag meer dan eens zijn mannetje achter de bar van de kantine. En iedere maandag zorgt hij, samen met anderen, dat de kantine en het sponsorhome weer brandschoon zijn. Al op jongere leeftijd met pensioen - ,,ik was 57,5 jaar” - begon hij bij Baronie dus in wezen aan een tweede loopbaan, nu als vrijwilliger. Zesendertig jaar lang had hij bij Bakker Welten aan zijn eerste carrière gewerkt. Twintig jaar geleden begon het allemaal. ,,Mijn zoon Patrick vroeg me om bij de jeugd op zaterdag koffie te schenken”, aldus Van Tilburg. ,,Vanaf dat moment kwam van het één het ander en tegenwoordig ben ik eigenlijk dagelijks bij Baronie te vinden.”

Soms is het zwaar, zo wil hij wel toegeven. Zeker op het moment dat we met hem spreken en kantinebeheerder Ruud de Meulder herstellende is van een operatie. ,,Dan komt er ineens nog meer werk bij. Tja, dan wordt het wel wat veel”, zegt hij. ,,Maar goed, iemand moet het doen.”

Van Tilburg wist zijn enthousiasme over te brengen op zijn kleinkinderen. Zo werken kleindochters Amber en Lotte regelmatig achter de toog en tot voor kort was ook kleinzoon Thomas werkzaam in de kantine. Over zijn drijfveren is Van Tilburg duidelijk: ,,Het is simpelweg de omgang met de mensen”, verklaart hij. ,,Ik heb in de loop der jaren heel wat vriendschappen en kennis opgedaan hier. En ik krijg energie van al die meters die ik afleg. Je moet eens weten hoe vaak ik vanaf de kantine naar de velden achter en weer terug loop op een zaterdag.”

Quote

Ik heb in de loop der jaren heel wat vriend­schap­pen en kennis opgedaan hier. En ik krijg energie van al die meters die ik afleg

Simon van Tilburg

Stemmen

BN DeStem houdt de verkiezing ‘Clubhelden van de amateursport’. Iedereen kan een clubheld aandragen en stemmen. Je stemt op een persoon en geeft een motivatie waarom deze held moet winnen. Stem tot met 31 oktober op jouw clubheld en maak zelf kans op een lotenpakket.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement