Nog één keer kijken in het bankgebouw in Zevenbergen waar ze opgroeiden

videoZEVENBERGEN - ,,Hier was het kippenhok", zegt Dorine Sweere (65) terwijl ze naar de hoek van de tuin wijst. ,,Onze vader moest voor de buren kippen slachten. Ik herinner me nog dat er een kip zonder kop over het grasveld rende." Samen met haar zus Jeanne Reijnders-Sweere (70) nam ze gisterochtend voor de laatste keer een kijkje, voordat het gebouw gesloopt wordt, in het huis in Zevenbergen waar ze opgroeiden. 

Hun vader Giel Sweere was eerst kassier en later directeur van de Boerenleenbank aan de Markt.

Jeanne was een jaar of zeventien en Dorine was elf toen ze verhuisden. De herinneringen van hun jeugd in het bankgebouw zijn nog heel helder, ondanks het feit dat er veel veranderd is in de afgelopen tientallen jaren. Ze slaken kreten van verbazing als ze de trap op lopen om te kijken naar hun oude slaapkamertjes. Dorine tuurt uit het raam naar buiten. ,,Daar zag ik ooit twee sinterklazen van twee verschillende Sinterklaasverenigingen ruzie maken. Ik zat ziek thuis. Toen ik uit het raam keek, zag ik twee sinterklazen op de vuist gaan", lacht ze. ,,Als je vier jaar oud bent, heeft dat nogal een impact.”

Quote

Toen ik uit het raam keek, zag ik twee sinterkla­zen op de vuist gaan

Dorine Sweere

Door hun oplettendheid, en datzelfde raam, hebben ze nog geholpen een winkeldief op te pakken. ,,We konden zo in het bushokje voor het huis kijken. Elke zaterdagmiddag ging daar een vrouw in een lange, beige jas zitten. Dan haalde ze allemaal chocoladerepen uit haar zak die ze gepikt had bij de supermarkt. Toen heeft pa de politie gebeld en is ze opgepakt", weet Jeanne nog. 

Volledig scherm
Nog een laatste keer namen de zussen Jeanne (in blauwe jas) en Dorine Sweere een kijkje in hun ouderlijk huis, Markt 17. Een van de panden die moeten wijken voor een nieuwe supermarkt in de herontwikkeling van het centrum. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer
 1. Niemand mag ziek worden, vinden ze op basisschool Aventurijn in Standdaarbuiten
  PREMIUM
  Longread

  Niemand mag ziek worden, vinden ze op basis­school Aventurijn in Standdaar­bui­ten

  STANDDAARBUITEN - Juf Angella van groep acht ziet er pips en vermoeid uit. Alsof ze de marathon heeft gelopen, vertrouwt ze haar collega’s tussen de middag toe. Door koorts en een flinke keelontsteking moest Angella haar klas in de steek laten. Zo voelt dat bij leerkrachten. ,,Ik voelde me zó verschrikkelijk schuldig. De kinderen, de collega’s. Als je ziek wordt, zadel je de school met een hoop problemen op.”
 2. Kapitaalinjectie voor haven met water in Zevenbergen
  PREMIUM
  video

  Kapitaalin­jec­tie voor haven met water in Zevenber­gen

  ZEVENBERGEN - Het ziet er naar uit dat dit voorjaar het grote graafwerk begint in het centrum van Zevenbergen. Er liggen miljoenen euro's extra klaar om het havenkarwei vlot te trekken. De gemeente Moerdijk hoest een kleine miljoen euro meer op. ,,Een haven met water is een grote plus voor het centrum”, verdedigt wethouder Thomas Zwiers dit voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

poll

Een haven met water is een aanwinst voor Zevenbergen en mag daarom best wat meer kosten

 • Eens (32%)
 • Oneens (68%)
3192 stemmen