Volledig scherm
Het was Passe-n-en-meete in ut Zeuvebultelaand dinsdagmiddag met de grote optocht. In beeld de Ribkes die laten zien dat op ieder potje wel een dekseltje past. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Zevenbergse stoet past perfect en meet zich met de besten

UpdateZEVENBERGEN - Het bewijs werd geleverd in een zonovergoten Zeuvebultelaand. Carnavalswagens uit de lichtjesoptocht van Standdaarbuiten kunnen ook schitteren in het felste zonlicht dat februari te bieden heeft. De optocht van Zevenbergen staat te boek als de apotheose van het Moerdijkse bouwseizoen. De bouwclubs leggen nog  één keer alle eer in hun verbluffende creaties. En niet voor niets: aan de dranghekken op de Markt staat het rijen dik.

De Floes brengt het publiek alvast in beweging. Pilsje in de hand, zonnetje op de geschminkte bollekes. Niemand maalt erom dat de prinsenwagen nog even op zich laat wachten. Even na drieën draait de wagen met daarop prins Fred I (Fred Stuyts) de Markt op. Voor de leutvorst is het zijn zesde, tevens laatste jaar. En dat verdient een Fredje bedankt, langs de kant uitbundig meegezongen.

Daarna volgt een stoet, die ondanks het motto 'tis passe-n-en meete' goed gestroomlijnd door de smalle centrumstraten trekt. Alleen aan de staart van de stoet gaat het mis. Bij het opdraaien van breekt de dissel van de Uileballekes. Uitgerekend in het 22e jubileumjaar van de bouwclub. ,,We hebben nooit pech, nu al twee keer'', zegt Marc Lankhuizen, ,,Want zaterdag deden de lampjes van de dreadlocks van Bob  Marley het niet.'' 

Zoals dat hoort met carnaval, helpt de ene bouwclub de andere. Andere trekker voor de wagen en de wagen vol popsterren kan door. Individuele deelnemers kampen zelden met materiaalpech al moet Kiske uit Zeuvebultelaand zijn komkommer wel voortdurend manen om niet op straat achter te blijven. Gelukkig is de vruchtgroente aangelijnd en roept Kiske: 'kom, kom, kommer'.

Dat de optocht vlotjes voorbij trekt dankt de optochtcommissie ook aan het damesgroepje Nie Beppe Maor Eppe. Zij hebben de optocht meej onze passe goei uit-ge-meete. CV 't End begint de stoet haast in Adam-kostuum, maar naait er lustig op los, zodat aan het eind iedereen in de juiste kleren zit. CV De Tonnies daarentegen houden hun Efteling-keizer naakt op zijn troon al laten de hofdames het publiek wel fraaie stofjes uitkiezen. 

Ondanks alle schaatsuccessen blijft curling de wintersport, die het vaakst terugkeer in het carnavalsfeest. Ook CV Dortuge Leut slingert de fluitketels over het mobiele ijs. En CV Ame past het motto toe op de lokale opticien 'Van der Am', waar iedereen brillen kan passen en ogen laat meten. De lopende dixi toiletten van Bakske Leut bewijzen dat een openbare plee wel leuk is,m maar 'na nat passen en meten', zitten de vrouwkes liever thuis.

De wagens uit de lichtjesoptocht zijn lang, maar die van CV Wa Nie Is meet ook achttien meter. Speaker Henk den Ridder vreest even dat ze de bocht niet kunnen nemen, maar gelukkig betreft het een rolmaat van die lengte. Tineke en Marlice zoeken het eveneens in rolmaatjes, maar dan net even anders. Tineke in de rolstoel, Marlice duwt. Rolmaatjes dus. 

Aan inspiratie op het motto geen gebrek in Zeuvebultelaand. Actuele zaken blijven daarbij achter. Slechts hier en daar een verwijzing naar de haven, waar het wel passen en meten zal worden met het parkeren. Verder een fraaie wagen van de nieuwe bouwclub 380 KV uiteraard inzoomend op het hoogspanningstracé. En de Markbouwers herinneren ons allemaal aan het feit dat carnaval een katholiek feest is, wat niet - zoals veel kerken - mag verdwijnen. 

Zo kort voor de verkiezingen komen politieke grappen in de stoet niet voor. Wel in de lucht. Boven Zeuvebultelaand cirkelt een reclamevliegtuigje met op de banner: VVD, olee, olee, alaaf. Dan weet nog niemand wat minister Halbe Zijlstra een paar uur later gaat doen.

De uitslag:

Individuelen (7 starters)

1. CV AME Tis passe-n-mete bij van der AM

2. De Ribkes Was ff passee-n-en meete, maar op ieder potje past een deksel

3. CV die Twee Meskus van de KNMI.

Groepen (8 starters)

1. CV 't End Naaj ateljee 'n Endje los.

2. Nie Beppe Maot Eppe Optocht, goej uit-ge-meete

3. De Watjes We zen van de kaart.

Wagens kleiner als 8 meter. (5 starters)

1. BC de Lurkers Meej di schip hoefde niet te passe of te meete

2. BC vor de Leut Braziliaans carnaval, feel tht rhythm

3. BC de Gozers Hakkende Gabbers die zweete.

Wagen groter als 8 meter (12 starters)

1. BC de Marktbouwers. Omdat de kerke verdwijnen laten we de kerk in 7bultelaand verschijnen.

2. Bc de Uileballekes Al 22 jaar rock feest.

3. BV de Rietbengels Woodstock

Actualtiteitsprijs; Bakske leut; Openbare Plee.

Mottoprijs; CV Wa nie is .... Ken nog komme; We meete met meerdere maten..

Motto 2019; We zitte-n-op Rooze.

Volledig scherm
De jeugdraad voor in de stoet. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
© Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
© Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
CV Ame die het publiek nieuwe glazen en monturen aanmeet. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
CV Ame die het publiek nieuwe glazen en monturen aanmeet. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
CV 't End. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
CV De Tonnies. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
Balletstudio Tamara. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
Markbouwers © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement