Optocht met veel bellen in Wjeeldrecht

WOENSDRECHT/HOOGERHEIDE - Op een fris windje na, was het gistermiddag lekker weer om naar de optocht van Wjeeldrecht (Woensdrecht en Hoogerheide) te kijken. Dat was de voorgaande jaren wel anders. 

Twee jaar geleden werd de optocht vanwege een storm afgeblazen. Twee weken later zou de optocht alsnog worden gehouden maar ook toen waaide er een stormachtige wind door Wjeeldrecht en trok er in 2016 geen optocht. Vorig jaar was het een dubbeltje op zijn kant vanwege een harde wind en regen, de optocht ging uiteindelijk onder erbarmelijke omstandigheden toch door. 

"Eindelijk weer fatsoenlijk weer", zegt Ad den Besten, al vele jaren jurylid bij de Wjeeldrechtse optocht. Hij en zijn medejuryleden hadden er een zware dobber aan om uit de vele deelnemers de beste te kiezen. De grote en kleine groepen die deelnamen aan de optocht speelde veelvuldig in op het motto "'t is belle gebloaze". Een jongetje van een jaar of tien had boven zijn skelter een grote scheepsbel hangen waarmee hij volop belde. Dweilband 't Nuk me Niks had de instrumenten thuisgelaten en liep met borden in de optocht waar opstond "Bloas tum mar op", en "We verreke ut om te bloaze". 

Oud maar niet dood

Opmerkelijk in de optocht waren de bewoners van verzorgingstehuis Heideduin uit Hoogerheide die hadden ingeschreven onder er de naam Club Oud maar niet Dood. De oudjes, die werden voortgeduwd in hun rolstoelen, hadden borden met teksten bij zoals "Ik bel niet vur de leut" en "Ik kan nie mjeer Bloaze mar wel Belle". De act werd beloond met een eerste prijs bij de grote groepen. Slagwerkgroep De Scheldezonen deed mee onder het motto "We Bloaze geen belle maar sloage Decibelle". En dan waren er ook nog veel bellebloazers en ook nog Belle en oos Beest". 

De Durdouwers winnen

In de optocht reden elf grote wagens mee. The Boys Zonder Naam uit Hoogerheide hadden een onderwaterwagen met heel veel vissen, zeesterren en zeepaardjes. Bouwclub de Bokkerijders uit Hoogerheide liet op hun wagen de jaren tachtig herleven met muziek en trends uit die periode zoals disco en punk. De Durdouwers uit Huijbergen gaven met hun prachtig bouwwerk een ode aan de grote uitvinders uit de geschiedenis waaronder Albert Einstein. Bouwclub De Papagaai uit Hoogerheide pakte dit jaar ook weer flink uit met een wagen waarop alle vormen van transport waren uitgebeeld zoals vrachtwagens, containers en nog veel meer zwaar vervoer. Voor de jury een flinke klus om uit te maken wie de winnaar werd. De Durdouwers kregen de meeste punten, gevolgd door De Papagaai en De Bokkerijders.

Volledig scherm
© Vincent Krijtenburg
Volledig scherm
© Vincent Krijtenburg
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. BC De Waterstraot in Halsteren heeft polyester vaarwel gezegd, lucht in bouwkot veel frisser: ‘Je ruikt alleen nog de lassers’

    BC De Waterstra­ot in Halsteren heeft polyester vaarwel gezegd, lucht in bouwkot veel frisser: ‘Je ruikt alleen nog de lassers’

    HALSTEREN - Jong en oud is in het bouwkot in de weer, met de kwast of op een andere manier. De grote A-wagen van BC De Waterstraot is weer ontworpen door Perry Schuurbiers en ziet er veelbelovend uit. Verder veel bekende plaatjes, zoals in voorgaande jaren. Maar waar is toch die typische lucht van het bouwkot? De geur van polyester als belangrijkste bouwmateriaal?

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom