Volledig scherm
Optocht Rucphen met het motto (Alles op z'n kop). © Peter Braakmann / Pix4Profs

Jonge leutstoet zet 't Kraaierijk flink op zun kop

RUCPHEN - Na jaren regen, wind en kou op dinsdagmiddag, waren de weergoden de jeugdoptocht in 't Kraaierijk gunstig gezind. De stoet was iets korter dan vorige keer, maar bijzonder mooi. 

En met de bijna honderd deelnemers, die verdeeld over 21 delen bij woon- en zorgcentrum Kerkakkers startten, was de organiserende commissie dik tevreden. Veelvuldig werd het motto 'Allus op zun kop' ludiek uitgebeeld. 

Frikandellen

Volledig scherm
© Peter Braakmann / Pix4Profs
Quote

Ondertus­sen telt het bestuur elf leden en kennen we zeven werkgroe­pen

Adrie van Dijk, voorzitter

De kapellen Blatblzozers en Da'Kapeleke zorgden voor een vrolijke stemming. Kijkers en deelnemers werden volop op snoep getrakteerd. Traditioneel wachtten op de Kade frikadellen. Al jaren worden daar tijdens de jeugdoptocht frikandellen gebakken en uitgereikt door vier tonpraters uit het Kraaierijk. Ze noemen zichzelf 'de frikandellencommissie' en bakten nu niet alleen 450 frikandellen, maar brachten ook hulde aan drie hooggeplaatste Kraaien die dit jaar hun functie neerleggen: Prins Teun d'n Jirste (Etiënne van Steenhoven), hofdame Mel (Mellanie Roks) en voorzitter Adrie van Dijk. Laatstgenoemde was 38 jaar bestuurslid, waarvan 17 jaar voorzitter. 

Werkgroepen

Met groot genoegen ziet hij hoe nu alles in het Kraaienrijk loopt. ,,In 2012 hadden we nog vier bestuursleden. Toen zetten enkele verenigingsmensen in het dorp hun schouders er onder. Ondertussen telt het bestuur elf leden en kennen we zeven werkgroepen. 25 jaar zonder raad van elf en nu is het prinselijk gevolg compleet, evenals de jeugdraad, die uit 20 meisjes en jongens bestaat.'' Bij de prijsuitreiking van de jeugdoptocht was het een drukke en leutige boel. Van Dijk genoot en zuchtte: ,,Ik stop met spijt, maar blijf wel bij een werkgroep.'' Dat was in zaal De Wereld waar de avond tevoren, bomvol en in een grandioze sfeer, Roze Maandag gevierd is, onder meer met Mosterd na de Maaltijd en De Lawineboys. Dinsdagavond gingen 85 kraaien en 65 kraaikes samen aan tafel om daarna in een lampionnenoptocht naar het Jan van Genkplein te trekken waar de Kraai te verbrandde. Tot slot verzamelden de diehards zich op het Traonenbal.

Uitslag jeugdoptocht

Groepen: 1. Koffiemakers (Tygo, Pepijn en Aaron), 2. Kraaiebende (Jorn, Sven, Menno, Daan Tygo en Wouter) 3. Ut Kraaietorium (Mike, Max, Tim, Niek en Arthur); enkelingen: 1. Alles op z'n kop (Pjotr Damen), 2. (Sem v/d Hoven), 3. Port NL op z'n kop (Annika Jukes); duo's 1. Buurman & Buurman (Flinn en Kevin), 2. Unicorn op z'n kop (Indy en Mega), 3. (Milan en Willem); Mottoprijs: Politie en Boeven op z'n kop, (Ian, Eauen, Marijn en Jordy) en aanmoedigingsprijs: We Lope op z'n kop (Bram, Alex, Gijs en Stijn).

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Het is een goed idee om nationale vrije dagen in te stellen tijdens carnaval

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
2079 stemmen