Volledig scherm
Ongeloof en verbijstering in de ogen bij de toeschouwers. © AFP

‘Mensen staan te kijken en te huilen’

Ooggetuigen kijken met tranen in de ogen hoe de Notre-Dame geheel door brand wordt verwoest. ‘Alles stort in.’

De Egyptische toerist Mina filmt en maakt foto's. Net als duizenden anderen. ,,Mensen staan te huilen’’, zegt hij. ,,Er blijft niets over. De brandweer kan niets doen, lijkt het. Het vuur lijkt naar de dikke torens te kruipen.’’ Mina had zelf eerder deze week de kathedraal bezocht. 

Het vuur verspreidt een asregen in de omgeving. De politie zet een steeds groter gebied af, omdat gloeiende kooltjes en asdeeltjes op het publiek neerdalen.

Horen

,,Zelfs op deze afstand kon je het horen. Toen het dak instortte’’, zegt een andere getuige, die meekijkt vanaf een uitzichtpunt bij de Sacré-Cœur, op enkele kilometers van de kathedraal. 

De Nederlander, die liever niet bij naam genoemd wil worden, stond al op het uitkijkpunt toen de brand uitbrak. ,,Het leek eerst alsof er een beetje rook achter de kerk vandaan kwam’’, vertelt de man. Vervolgens bleek dat de Notre-Dame zelf in brand stond en sprong het vuur over naar het dak. ,,Binnen een kwartier ging het van een klein beetje naar heel erg veel’’, schetst hij de wijze waarop de brand zich ontwikkelde.

De Nederlander bekijkt de brand in het bijzijn van honderden mensen. Toeschouwers maken vanaf het uitzichtpunt foto’s van de vlammenzee. ,,Het staat hier vooral vol met Amerikanen’’, die stelt dat het ‘wel pijn doet’ om te zien hoe de vlammen uit het historische gebouw slaan.

Kijk hier naar beelden van de brand:

Volledig scherm
© AFP
 1. ‘Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump, mogelijk belemmering rechtsgang’
  Mueller ontevreden over Trump

  ‘Geen aanwijzin­gen Rus­land-connectie Trump, mogelijk belemme­ring rechtsgang’

  Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister William Barr vandaag. Uit het rapport blijkt wel dat Mueller er ‘niet voldoende vertrouwen in heeft‘ om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang tijdens het onderzoek. Er gaan nu stemmen op om Mueller onder ede te horen over zijn bevindingen.
 2. Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederlandse natuur, alles is dichtbij’
  PREMIUM

  Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederland­se natuur, alles is dichtbij’

  Een vijfde van de bevolking wil Rusland verlaten als ze de kans krijgt. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het internationale onderzoeksgroep Gallup. De afgelopen twaalf jaar lag dat percentage nog nooit zo hoog. Vooral jongeren willen weg. De bereidheid van mensen in de leeftijd van 30 tot 45 jaar om te vertrekken steeg van 7 tot 22 procent. Drie Russen vertellen waarom ze specifiek naar Nederland willen.