Stichting Vrienden van Siem verkocht zaterdag advocaat en pindarotsjes voor het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal. De afgelopen jaren haalden ze al meer dan twee ton op voor diverse goede doelen op terrein van kankerbestrijding.
Volledig scherm
Stichting Vrienden van Siem verkocht zaterdag advocaat en pindarotsjes voor het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal. De afgelopen jaren haalden ze al meer dan twee ton op voor diverse goede doelen op terrein van kankerbestrijding. © stichting vrienden van siem

Stallandse advocaatjes voor oncologie Bravis

ST. ANNALAND/BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL -  Wat er komend jaar precies in het vat zit voor de oncologie-afdelingen van het Bravis ziekenhuis, is koffiedik kijken want het gros van de inzamelacties van Stichting Vrienden van Siem werd gecancelled. Maar de alternatieve advocaat- en pindarotsjesactie die vanwege Moederdag op touw werd gezet, heeft in ieder geval een aardig beginnetje gemaakt.

De Stichting Vrienden van Siem werd in 2010 opgericht vanuit een vriendengroep in St. Annaland, naar aanleiding van het overlijden van een familielid en gezamenlijke vriend aan kanker. Het begon met een jaarlijks zaalvoetbaltoernooi dat gekoppeld werd aan een goed doel, in eerste instantie het KWF kankerfonds. 

Daarna volgden projecten voor onder meer Daniël den Hoed en vorig jaar kon het  Amphia ziekenhuis in Breda rekenen op een bijdrage van zo'n 30.000 euro waarmee de ontvangstruimte oncologie kon worden aangekleed.

Alle acties in jubileumjaar moesten geskipt worden

De bedoeling was om in 2020 flink uit te pakken vanwege het tweede lustrum. Voor Bravis Roosendaal wordt gedacht aan de ombouw van een kamer tot palliatieve zorgruimte en voor de Bergse vestiging staat een eetruimte voor de afdeling chirurgie/oncologie op de rol. Maar vanwege corona moest de stichting vrijwel alle evenementen en acties skippen. 

Een greep uit de voorgenomen activiteiten van Stichting Vrienden van Siem voor dit jaar. De meeste evenementen kunnen niet doorgaan. Vanwege corona wordt alles een jaar doorgeschoven.
Volledig scherm
Een greep uit de voorgenomen activiteiten van Stichting Vrienden van Siem voor dit jaar. De meeste evenementen kunnen niet doorgaan. Vanwege corona wordt alles een jaar doorgeschoven. © Florence Imandt

Advocaat naar recept van dorpsgenoot Stien Slager

Voorzitter Leo Vroegop: ,,Na een brainstormsessie kwamen we op het idee om zelf advocaat te gaan maken, naar recept van een dorpsgenoot Stien Slager. Zij was bereid ons te helpen en zo hebben we honderden flessen kunnen vullen en verkopen. Later hebben we bedacht dat er iets bij hoort. Dat werden de pindarotsjes, ook iets nostalgisch. En ook die hebben we zelf gemaakt.”

Quote

We hebben de bestellin­gen zelf rondge­bracht, tot in Aardenburg toe

Leo Vroegop, Stichting Vrienden van Siem

Er zijn zo'n driehonderd setjes verkocht, online en via sponsoren.  ,,We hebben de bestellingen zelf rondgebracht, zelfs tot in Aardenburg toe, bij een verzorgingshuis. En ook bij De Schutse hier in St. Annaland konden we een partij brengen die betaald werd door een goede sponsor. Oud-burgemeester Peter van der Velden, die nog actief is bij Amphia, kwam zelfs een hele partij hier ophalen om uit de delen aan allerlei mensen.”

De Stichting beraadt zich nog over een soortgelijke actie rond Vaderdag. 

Het traditionele Siems eindejaarstoernooi  in 2019 met Leo Vroegop, broer van de overleden Siem.
Volledig scherm
Het traditionele Siems eindejaarstoernooi in 2019 met Leo Vroegop, broer van de overleden Siem. © Johan Van Der Heijden

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom