Vrijwilligster Tonneke Bakkeren van Roosendaal voor Elkaar brengt boodschappen bij Jan Melsen.
Volledig scherm
Vrijwilligster Tonneke Bakkeren van Roosendaal voor Elkaar brengt boodschappen bij Jan Melsen. © Peter van Trijen/pix4profs

Social Klus draait op volle toeren in Roosendaal: ‘Wij zijn nu nog meer nodig’

ROOSENDAAL - De vrijwilligers centrale van Roosendaal Voor Elkaar, onderdeel van Social Klus is een zegen voor de 89-jarige Jan Melsen uit Roosendaal. ‘Nu kan ik toch aan mijn boodschappen komen.’

,,Ik ben minder mobiel en nu in deze coronacrisis kan ik niet de deur uit. Heel vervelend", zegt Melsen.  Vrijwilligers brengen nu boodschappen naar hem. Één van de taken die deze Roosendaalse helden uitvoeren. 

Social Klus

Bestuurder Gijs Bullens en zijn vrijwilligers van Social Klus maken deze dagen overuren. ,,Wij zijn nu nog meer nodig. De eerste dagen was het wel even heel snel schakelen, maar gelukkig hebben wij veel vrijwilligers.”

Quote

Gelukkig hebben wij veel vrijwilli­gers

Gijs Bullens, Social Klus

Zenuwcentrum 

De deuren van het pand van Social Klus in de Dr. Brabersstraat zijn gesloten, ‘je kunt niet zomaar naar binnen lopen’. Binnen zitten acht vrijwilligers telefoontjes van Roosendalers te beantwoorden. ,,Wij hebben de opdracht van de gemeente om met onze centrale vrijwilligers te koppelen aan mensen die dat nodig hebben.  Dat doen wij met roosendaalvoorelkaar.nl”, zegt Bullens 

Tekst gaat verder onder de foto

De vrijwilligerscentrale van Social Klus draait op volle toeren.
Volledig scherm
De vrijwilligerscentrale van Social Klus draait op volle toeren. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Boodschappen doen

Bullens: ,,Heel veel inwoners melden zich aan om voor mensen boodschappen te doen. En veel inwoners hebben die hulp nodig. Het moet wel zo zijn dat mensen het echt nodig hebben. Wij zijn geen luxe service .”

Het werkt heel eenvoudig zegt Bullens. ,,Je geeft je boodschappen door. We bellen van tevoren om te zeggen wie er langskomt. Onze vrijwilligers kunnen zich legitimeren en wij schieten de boodschappen voor en dan bij het bezorgen aan de deur kan je betalen via onze mobiele pinautomaten.”

,,Heel fijn en waardevol dat die mogelijkheid er is. Het is ook fijn dat je even een praatje kan maken. Anders is het wel erg alleen zo in deze tijd”, zegt Jan Melsen (89). 

Veiligheidsmaatregelen 

,,Ze betalen dus contactloos met de pinpas en we zetten het eten netjes voor de deur en wachten tot mensen opendoen. We hebben handschoentjes aan en spullen bij om de pinautomaten te ontsmetten.”

Bullens heeft oog voor de lokale ondernemer. ,,Ik wil als het kan de lokale ondernemer zoveel mogelijk steunen. Als het financieel haalbaar is voor de mensen,  wil ik naar de plaatselijke bakker en slager. 

Quote

Heel fijn en waardevol dat die mogelijk­heid er is

Jan Melsen

Naast de boodschappen service doen de vrijwilligers ook andere dingen. Honden uitlaten, koken voor een ander, maar ook even een simpel belletje plegen naar iemand die eenzaam is en niet naar buiten mag. 

Corona-steunpunt 

Roosendalers die in nood dreigen te komen omdat door het coronavirus hun dagelijkse zorg en ondersteuning wegvalt, kunnen aankloppen bij het corona-steunpunt van de gemeente Roosendaal. Dat is een samenwerking van de gemeente, MEE West-Brabant en WijZijn Traverse Groep. Het steunpunt is te bereiken op werkdagen, van 8.30 uur tot 17.00 uur via het gemeentelijke telefoonnummer 14 0165. Roosendaal voor Elkaar gaat aan de slag met de vragen die binnenkomen over de vrijwilligersondersteuning.