Klinkenbijl hoopt 50.000 kapjes te kunnen schenken.
Volledig scherm
Klinkenbijl hoopt 50.000 kapjes te kunnen schenken. © De mondkapjes van Maarten Klinkenbijl.

Eindhoven naait massaal mondkapjes door kant-en-klaar pakketjes van Maarten Klinkenbijl

EINDHOVEN - Meer dan 300 naaisters zijn bereid om Maarten Klinkenbijl uit Eindhoven te helpen met het naaien van mondkapjes voor onder meer doktersassistentes, mantelzorgers en baliemedewerkers in verzorgingstehuizen.

Klinkenbijl wilde iets doen voor iedereen die zonder mondkapje zit maar toch met het coronavirus in aanraking komt. Hij stelde daarom pakketjes samen waar stof, garen, lint en een patroon inzit en waar zo'n 35 tot 50 mondkapjes van gemaakt kunnen worden. De pakketjes worden naar de vrijwillige naaisters verzonden en komen daarna als mondkapjes terug bij Klinkenbijl, waarna hij ervoor zorgt dat ze, gratis, op de goede plek terechtkomen. 

Goedgekeurd in België

Of de mondkapjes aan de strikte richtlijnen van het RIVM voldoen, durft Klinkenbijl niet te zeggen. Het RIVM adviseert namelijk alleen het gebruik van professionele mondkapjes aan medisch personeel. ,,De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid", meldt het RIVM op haar site.

Klinkenbijl hoopt 50.000 kapjes te kunnen schenken.
Volledig scherm
Klinkenbijl hoopt 50.000 kapjes te kunnen schenken. © De mondkapjes van Maarten Klinkenbijl.

Klinkenbijl probeert met het RIVM in contact te komen over de voorschriften. Vooralsnog gaat de productie gewoon door. ,,Het zijn mondkapjeshouders waar de houder zelf een filter in moet schuiven. Het model is goedgekeurd door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid in België en door een Amsterdamse arts.” Klinkenbijl benadrukt dat de kapjes niet bedoeld zijn voor ziekenhuispersoneel, maar voor bijvoorbeeld ouderenverzorgers.

Eigen zak

Het doel van de Eindhovenaar is om 50.000 kapjes te maken. Daar heeft hij wel wat hulp bij nodig. ,,De materiaalkosten voor de eerste 750 kapjes komen uit eigen zak. Met 20.000 euro kunnen we genoeg materiaal inslaan om duizenden mensen van gratis kapjes te voorzien.” Hij hoopt via de gemeente Eindhoven iets voor elkaar te krijgen, maar alle hulp is volgens Klinkenbijl welkom.

Sponsoren kunnen zich aanmelden via de Facebook-pagina Samen Tegen Corona 2020