Bij Ecotax vervaardigen ze de juiste stof voor mondkapjes, zaterdagmiddag werden ze buiten uitgedeeld aan de thuiswerkers.
Volledig scherm
Bij Ecotax vervaardigen ze de juiste stof voor mondkapjes, zaterdagmiddag werden ze buiten uitgedeeld aan de thuiswerkers. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Ecotax uit Willemstad levert de stof, thuiswerkers maken de mondkapjes

WILLEMSTAD - In de strijd tegen Corona ratelen in het hele land naaimachines. Van mondkapjes kunnen we er niet genoeg hebben. Dat beseft ook Pike Moerland van het bedrijf Ecotax uit Willemstad. 

Ecotax is leverancier van toepassingen op het gebied van filtratie en luchtafzuiging. Het filtermateriaal waarmee het bedrijf werkt is vergelijkbaar met dat van de medische mondkapjes. Moerland zag een instructiefilmpje van de Universiteit Antwerpen voor het zelf maken van mondkapjes en besloot tot actie over te gaan. ‘Crowdmask’ was geboren.

Schreeuwend tekort

,,Tussen alle meningen over wat nu wel en wat niet beschermd tegen het Coronavirus, bleef overeind dat alle mondmaskers nodig zijn voor het medisch personeel in de ziekenhuizen en dat er een schreeuwend tekort aan is in de verzorgingshuizen‘’, aldus Moerland.

De capaciteit om de mondkapjes binnen het bedrijf te produceren ontbreekt, daarom schakelde Moerland de hulp van de omgeving in. Het instructiefilmpje is op de site van Ecotax geplaatst en vanaf zaterdag konden de ‘thuiswerkers’ de stof (klasse F8 filtermedium) komen afhalen aan het Steenpad. ,,Te maken aan de keukentafel, afwasbaar en herbruikbaar‘’, voegde Moerland zijn afnemers toe. 

Setjes van vijftien

Op de eerste dag konden werd het materiaal voor in totaal 1500 mondmaskers uitgereikt. ,,Een voortvarend begin. We delen de stof per setjes van vijftien uit. Per set brengt men minstens tien afgewerkte mondkapjes bij ons terug. De andere vijf mogen ze zelf doneren.’’ 

Na een kookwas en de juiste verpakking, distribueert Ecotax de mondkapjes naar waar ze het hardst nodig zijn. ,,De eerste partij gaat naar de Stichting Zuidwester in Spijkenisse. Meer instellingen kunnen zich bij ons melden. Dat geldt ook voor mensen, die een steentje bij willen dragen en mondkapjes in elkaar willen zetten.‘’ 

Website: www.ecotaxfiltertechniek.nl/crowdmask

Alles over het coronavirus

Lees in ons dossier al het nieuws, achtergronden en reportages over het coronavirus. 

In een continu liveblog houden we u op de hoogte over de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. 

Daarnaast houden we een dossier bij waarin we alle veelgestelde vragen voor u beantwoorden.